We willen Community Health Workers op de kaart zetten en de ogen van Afrikaanse overheden openen, opdat zij hun bijdrage aan een betere gezondheid in Afrika erkennen en versterken.
1 juni
Geschreven door Mirre van Veen

Blog: Investeren in Community Health Workers loont!

Midden in de nacht wordt Margaret uit bed gebeld. Bij een vrouw, die een paar blokken verderop in de sloppen van Nairobi woont, is de bevalling begonnen. Door haar gebrek aan geld vindt de bevalling noodgedwongen thuis plaats, zonder begeleiding van een arts of verloskundige. Daarom krijgt Margaret een telefoontje. Zij is Community Health Worker op vrijwillige basis. Ze heeft een basistraining van Amref gekregen en ontvangt regelmatig bijscholing via haar mobiele telefoon.

Link

Community Health Workers vormen een belangrijke link tussen de armste bevolkingsgroepen en de gezondheidszorg, zowel in de grote steden als in meer afgelegen gebieden. Ze geven in hun eigen gemeenschap voorlichting over hoe gezond te blijven, kunnen symptomen van ziekte herkennen en verwijzen door naar klinieken als dat nodig is. Hierdoor nemen de Community Health Workers op grote schaal taken over van artsen, verpleeg- en verloskundigen en verlagen ze op die manier de werkdruk van het schaarse medische personeel in Afrikaanse landen.

Niet vanzelfsprekend

Toch is er zowel onder Afrikaanse ministeries van Volksgezondheid als op mondiaal niveau weinig aandacht voor deze groep. Het lijkt een vanzelfsprekendheid dat er mensen zijn die dag en nacht klaar staan voor hun buren, terwijl zij daar niets voor betaald krijgen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel Community Health Workers stoppen met hun belangrijke werk op het moment dat ze een betaalde baan krijgen. Hierdoor gaan investeringen in trainingen verloren en – nog verontrustender – wordt de afstand tussen gemeenschappen en de gezondheidszorg weer groter.

Goede investering

Het betalen van Community Health Workers en het formaliseren van hun rol is dé oplossing om de huidige uitval tegen te gaan. En duur hoeft dat niet te zijn: het is bewezen dat een investering van $ 1 in deze groep zich terugbetaalt in een besparing van $ 10 aan zorgkosten elders in het gezondheidssysteem. Dat komt omdat de Community Health Workers veel bijdragen aan preventie en het vroeg diagnosticeren van ziekten. “Voorkomen is beter dan genezen” is ook hier van toepassing.

Belangrijke rol

Om deze redenen vonden we het belangrijk om Margaret uit te nodigen om haar verhaal te doen tijdens de World Health Assembly, de jaarlijkse vergadering van de WHO. Samen met IntraHealth International organiseerden we een evenement om ministeries, de WHO en andere gezondheidsorganisaties te wijzen op de belangrijke rol die Community Health Workers spelen in het verbeteren van gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden én het belang van goed beleid om hun werk te ondersteunen. We willen hen op de kaart zetten en de ogen van Afrikaanse overheden openen, opdat zij de bijdrage van Community Health Workers aan een betere gezondheid in Afrika erkennen en versterken.

Geschreven door Mirre van Veen, Assistent Partnership Coordinator van het HSA Partnership.