7 juni
Geschreven door Group CEO Githinji Gitahi

Amref en Takeda strijden samen tegen welvaartsziekten in Afrika

Niet zo lang geleden werd gedacht dat welvaartziekten als diabetes, hoge bloeddruk en kanker slechts rijke of zeer oude mensen troffen, voornamelijk in ontwikkelde landen. Vandaag de dag ligt dit anders. Ziektes als diabetes, astma en kanker, de zogeheten 'niet-overdraagbare ziektes', zijn inmiddels een wereldwijd probleem geworden. Het zijn feitelijk dus ook niet langer welvaartsziektes. Cijfers van de WHO illustreren dat dergelijke ziektes wereldwijd al 63% van alle sterfgevallen veroorzaken.

In Afrika is dit niet anders. Terwijl het continent al kampt met 'overdraagbare ziektes' zoals malaria, HIV en TBC, moet het nu óók het hoofd zien te bieden aan de oprukkende niet-overdraagbare ziektes zoals obesitas en kanker. 

Overbelaste gezondheidszorg

In Kenia zijn dergelijke ziektes inmiddels verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale aantal ziekenhuisopnames en veroorzaken ze 55% van alle ziekenhuissterfte. Voor Kenia en andere Afrikaanse landen betekent dit dus een nog grotere druk op de toch al zeer overbelaste gezondheidszorg. Amref Flying Doctors gelooft in in slimme partnerships, de inzet van gezondheidswerkers en digitale innovatie om dergelijke ziektes een halt toe te roepen. 

Samenwerken

Om niet-overdraagbare aandoeningen succesvol te bestrijden moeten we dan ook de handen ineen slaan en samenwerken. Onze samenwerking in Kenia met het Japanse farmaceutische bedrijf Takeda is hiervan een mooi voorbeeld. In deze samenwerking investeerde Takeda in ons revolutionaire mobiele platform Leap, dat ons in staat stelt gezondheidswerkers in zelfs de meest afgelegen gemeenschappen in Kenia op te leiden. In dit geval met een specifieke module over diabetes en hoge bloeddruk. Het succes van het Leap-platform berust op het grote percentage van de volwassen bevolking dat een mobiele telefoon heeft; maar liefst 95%. 

blog ncd githinji gitahi amref flying doctors

M-Jali

Daarnaast investeren we in M-Jali, een digitaal registratiesysteem dat lokale gezondheidswerkers in staat stelt informatie op te slaan over de gezondheid in hun gemeenschap. Het platform is tevens verbonden met het gezondheidsinformatiesysteem van het district. Hierdoor maakt M-Jali het ondermeer mogelijk om diagnose en behandeling te optimaliseren.

Kennis vergroten

Onze succesvolle samenwerking met Takeda heeft niet alleen de kennis van lokale gezondheidswerkers op het gebied van diabetes en hoge bloeddruk vergroot; het heeft de gemeenschappen ook geholpen een eerste verdedigingslinie op te zetten. Bijvoorbeeld door hun leefstijl te veranderen en blootstelling aan risicofactoren te minimaliseren. We gaan dan ook door. Momenteel ontwikkelen we met Tadeka een nieuwe Leap-module, ditmaal op het gebied van kanker. Want vier van de vijf gevallen van kanker wordt in Kenia namelijk pas in een laat stadium van de ziekte gediagnosticeerd.

Digitale innovatie

Onze samenwerking met Tadeka laat mijn inziens het grote potentieel zien van innovatie, met name digitale innovatie. Tot mijn blijdschap kreeg dit onderwerp veel aandacht op de Blueprint for Success Top in Geneve. Ik was vooral onder de indruk van de sessie die liet zien hoe drones voor een ware revolutie kunnen zorgen bij de bezorging van medicatie. Dit kan van onschatbare waarde zijn voor Afrika, waar een falende infrastructuur en de enorme afstanden een effectieve distributie van medicijnen doorgaans in de weg staan.

Gezondheidszorg in beweging

De overheid van Malawi experimenteerde vorig jaar samen met UNICEF al met het gebruik van drones om HIV-testen te bezorgen bij kinderen op het platteland. Rwanda is vorig jaar ook begonnen met het gebruik van drones voor het bezorgen van bloed voor transfusies, waardoor patiënten in afgelegen gebieden, die anders niet bereikbaar waren, tóch konden worden geholpen. Ik hoop dat dit soort innovatieve ontwikkelingen zich in heel Afrika gaan voortzetten.

Als Group CEO van Amref Health Africa ga ik mij in ieder geval heel hard inzetten voor meer duurzame en wederkerige partnerships zoals met Tadeka om ziektes in Afrika te verminderen.

Dr. Gitahi is de Group CEO van Amref Health Africa