22 juni
Geschreven door Judith Sprunken

Jonge vrouwen staan op tegen meisjesbesnijdenis op EDD

Vele debatten, brainstormsessies en stands, ruim 6.000 bezoekers en op zijn tijd een zeer vooraanstaand of zelfs koninklijk gezicht… De European Development Days (EDD) zijn ieder jaar weer een groot spektakel. 

Op het evenement, georganiseerd door de Europese Commissie, ontmoeten ngo’s, overheidsinstellingen, bedrijven en andere organisaties en personen die zich richten op ontwikkelingssamenwerking elkaar. Ook Amref Flying Doctors was erbij, om te leren en te delen over het werk dat we doen. Daarnaast organiseerden we een sessie om aandacht te vragen voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis!

Conferenties als deze zijn een uitgelezen kans om te horen waar andere organisaties zich mee bezig houden, om op te hoogte te blijven van de laatste discussies en innovaties, en om inspirerende mensen te ontmoeten. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen zich wel niet inzetten voor een betere wereld, en op zoveel verschillende manieren! 

Op donderdag vond onze sessie plaats, waarin we vertelden waarom het zo cruciaal is om te investeren in jongeren om gender-based violence, zoals meisjesbesnijdenis, de wereld uit te helpen. De sessie, georganiseerd in samenwerking met de Engelse organisatie Forward trok een volle zaal. Nice Leng’ete, onze Keniaanse collega, nam de bezoekers mee in haar persoonlijke verhaal. In prachtige traditionele Masai-kledij vertelde Nice over hoe zij zelf op jonge leeftijd ontsnapte aan besnijdenis. Nu werkt ze voor Amref om meer meisjes te helpen aan dit noodlot te ontkomen. Amref Flying Doctors werkt samen met lokale gemeenschappen om - met respect voor hun traditie en cultuur - het overgangsritueel waarmee meisjes vrouw worden, aan te passen.  Tijdens de sessie werd onder meer besproken hoe belangrijk het is om de gehele gemeenschap hier bij te betrekken, van de dorpsoudsten tot aan de jonge krijgers (morans) aan toe. De sessie werd besloten met een daverend applaus.  

Ik heb genoten van de EDD, en een bom aan kennis en inspiratie opgedaan. Wat een ervaring!  

Judith Sprunken is Junior Portfoliohouder bij Amref Flying Doctors. 

Lees hier meer over onze aanpak tegen meisjesbesnijdenis.