6 dec

De Africa Classic 2017 zit erop!

De Africa Classic 2017 zit erop! Wat een ongelooflijk gaaf avontuur! Het is bijna niet uit te drukken in woorden, maar toch ga ik dat proberen omdat ik graag wil laten weten wat we hebben gedaan, hoe we het hebben ervaren, en wat het Amref Flying Doctors heeft gebracht!

 

Het fietsen

De fysieke en mentale uitdaging zat in deze zesdaagse mountainbikechallenge uiteraard in het fietsen. En dan met name in het fietsen door een enorme hete zandbak, afgewisseld door rocky terrain. Puntige, scherpe stenen, gruis, mul zand en af en toe wat hardere zandondergrond waren ons terrein alle zes de dagen, 430 kilometer lang. De hitte was soms intens, we hebben dagen gehad dat het 44 graden is geweest. Als de zon dan niet achter de wolken verdwijnt is dat een pittige omstandigheid om de fysieke challenge in aan te gaan. Oh ja, en we hebben flink wat hoogtemeters gemaakt! Sommige dagen maar liefst 1.400 hoogtemeters, en in totaal ruim 4.000. Vaak langzaam stijgend (3-4%) maar op een enkel stuk ook hellingen van 10%.

 

En juist al dit was zo ontzettend gaaf! Ik heb een half jaar getraind (als niet mountainbiker maar wel sportief en fit), en voor mij was de challenge prima te doen. De meeste dagen, inclusief koninginnerit op dag drie kwam ik energiek en superblij binnen. Ik ben erachter gekomen dat ik goed kan klimmen, dat ik begrijp wanneer je moet schakelen naar een lichtere versnelling zonder energie te verliezen en lekker tempo te houden. En ik heb geleerd dat ik in mijn eigen tempo moet fietsen, en niet achter een te langzame groep moet fietsen, maar ook niet bij een te snelle groep moet willen blijven.

 

Het zwaarste moment was voor mij de ochtend op dag vijf toen we dwars door de wildlife corridor fietsten bij 42 graden en heldere zon. Geen schaduw, 80 kilometer zandbak en rotsige ondergrond. In het begin natuurlijk fantastisch om de giraffen tegen te komen die gewoon in een groep van acht de weg blokkeerden, hen te zien rennen (prachtig!), maar op een gegeven moment werd de weg lang en monotoon. Dat is ook de enige keer dat ik een keer ben gevallen. Niet hard, niets ernstigs, maar wel even vervelend. Het intensieve programma begint wat op te breken: elke dag om half zes opstaan, de hele dag met 100 deelnemers om je heen, fietsen en slapen in tentjes op matrasjes die net niet te vergelijken zijn met je bed thuis. Deze vijfde dag zijn tijdens de lunchstop ook voor het eerst, op aanraden van de organisatie vijftien mensen in de bus gestapt voor de laatste 30 klimkilometers. Not me, ik ging lekker door en vond juist die middagetappe weer fijn! De omgeving veranderde ook weer en was ronduit adembenemend. Je voelt je dan klein in die schitterende, ruige natuur.

 

De projecten van Amref Flying Doctors

Tussen al het fietsen door was er veel aandacht voor het werk van Amref. Op de eerste fietsdag zijn we langs geweest bij een groep vrouwen met hiv die een aantal jaar geleden door ons zijn geholpen. Zij vormen samen een club waarbinnen ze elkaar helpen. En van Amref hebben ze bewustwordingslessen gekregen: hoe kun je een kindje veilig baren als je zelf hiv hebt? Hoe kun je veilig vrijen? Wanneer wordt het virus wel/niet overgedragen? Met al dit soort lessen proberen we het stigma weg te halen, waar de vrouwen mee kampen. Dat ze gewoon geaccepteerd blijven worden in hun dorpen, dat ze een toekomst hebben. Wat nog wel moet gebeuren, is mannen overtuigen zich te laten testen. Daar rust een veel groter taboe op. Dus er is nog genoeg te doen op dit terrein voor Amref en andere (lokale en internationale) organisaties. Dit vergt een lange adem, want hier stuit je op culturele verschillen en diepgewortelde gewoonten.

 

De opbrengst

Tja, en dan zijn de hard work en magic moments voorbij. Hier hebben we zo lang naar toegewerkt en dan is de week intens en bijzonder, maar ook echt heel snel voorbij. Ik vond het een geweldige ervaring, en ik ben echt enorm trots en dankbaar op de inzet van alle 100 deelnemers! Wat een bevlogen, fijne mensen, die allemaal vanuit hun hart hieraan hebben bijgedragen. Sommigen kwamen voor het fietsavontuur. Anderen kwamen voor Amref Flying Doctors. Iedereen kwam voor Afrika. Het is geweldig om voor iedereen de win-win situatie te creëren. Ik ben ervan overtuigd dat al deze deelnemers Amref in hun hart meedragen. De deelnemers (inclusief mezelf) hebben samen € 641.033 opgehaald! Om even een vergelijking te maken: hiermee kunnen wij 15.000 extra meiden op een alternatieve manier en met hun mooie feestelijke ceremonie vrouw laten worden en ervoor zorgen dat zij langer naar school gaan, later trouwen en later kinderen krijgen. Oftewel, zij krijgen een toekomst.

 

Meekijken en meedoen!

Ten slot, meedoen is echt voor iedereen een optie! Het belangrijkste is dat je fit en gezond bent. En dat je voldoende traint als je nog geen getrainde mountainbiker bent. En ook hierin word je vooraf goed begeleid en zijn er clinics onder leiding van een professional in de bossen bij Lage Vuursche. Is er een materiaalavond waarin je alles leert over je fiets. En zijn er tips over het ophalen van het sponsorgeld. Want hoewel dat vaak een drempel is om mee te doen, blijkt in de praktijk dat bijna iedereen hier gemakkelijk aan komt. Er zijn twee edities in Tanzania in oktober 2018 (zoals degene die ik net heb gedaan) en een zwaardere in februari 2018 in Uganda (voor de al getrainde mountainbiker). En het is superleuk om met een vriend of vriendin te doen! Zeker ook in de voorbereidingsmaanden.

 

Asante Sana!

Patricia