12 feb
Geschreven door Bertine Pries

Uganda Challenge: 600 km op mijn MTB door Oeganda voor Amref Flying Doctors

blog bertine

Op zaterdag 3 februari is het zover; met 74 andere deelnemers vertrek ik naar Oeganda voor de eerste Uganda Challenge. 600 km op de MTB, 6000 hoogtemeters in 6 dagen op de onverharde en soms steile wegen van Oeganda. Dit alles met als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor Amref Flying Doctors. En daarmee bijdragen aan een betere gezondheid van jonge vrouwen en meisjes in Oeganda. Dit is mijn tweede mountainbiketocht voor Amref, 3 jaar geleden ben ik in Tanzania geweest.

Wat de reis voor mij extra bijzonder maakt is dat je gedurende de week ook een aantal projecten van Amref bezoekt. Zo bezoeken wij een school waar Amref voorlichting geeft over hygiëne en bijvoorbeeld het wassen van je handen met zeep. Dat klinkt heel simpel, maar het kan veel ziekten voorkómen. Ook gaan we naar een ziekenhuis waar Amref actief mee samenwerkt. Het contrast met de ziekenhuizen zoals wij ze kennen maakt veel indruk op de groep. 

Zinderende hitte en veel stof

De 600 km lange tocht is pittig, maar echt onvergetelijk mooi! Net als de langste etappe van 125 kilometer in de stoffige en zinderende hitte (ruim 40 graden!) van Oeganda. Maar we fietsen door prachtige natuur, op verlaten rode zandwegen en door kleine dorpjes waar iedereen ons enthousiast begroet en de kinderen lachend naar ons zwaaien. Een enkeling wil zelfs onze fiets uitproberen, tot hilariteit van de andere kinderen. Ik geniet van ieder uur op de fiets.

Neushoorn, olifant en wrattenzwijn

Natuurlijk zien we in de ‘Parel van Afrika’ ook wildlife. Onderweg zijn er regelmatig bavianen en bij het oversteken van de Nijl een grote groep nijlpaarden. Onder begeleiding van ‘rangers’ fietsen we door een wildpark en krijgen we te maken met een olifant op onze route. Het duurt even voordat deze aan de kant gaat en wij er langs kunnen, een spannende en unieke ervaring. Net als de avond dat we ons tentje niet in kunnen, omdat een moeder neushoorn met haar jong achter onze tent staat. Of het moment dat een wrattenzwijn onze tassen doorzoekt opzoek naar wat lekkers…

Voldaan gevoel

Wat voel ik me aan het eind van de week trots, trots omdat ik alle etappes heb kunnen uitfietsen en bovenal trots op de €508.500,- die we met z’n allen hebben opgehaald. Als medewerker van Amref Flying Doctors heb ik al veel projecten kunnen bezoeken. Maar het is vooral ook mooi om te zien wat het met de deelnemers doet. We zien met onze eigen ogen hoe goed het geld besteed wordt door Amref, en dat is waar we het allemaal voor doen! 

blog bertine 2

blog women deliver amref flying doctors Bertine Pries is verantwoordelijk voor Public Affairs binnen Amref Flying Doctors.