14 mei
Geschreven door Milou Lustermans

Vol trots loop ik mee in de strijd tegen meisjesbesnijdenis!

We zijn in Kilonito, een Masai-dorp op zo’n twee uur rijden vanaf Nairobi. In de schaduw van een boom vertelt de ‘chief’ over zijn mensen. Hij wijst naar een heuvel in de verte, zo ver wonen de 3.000 gezinnen die hij vertegenwoordigd. En minstens zo ver reikt ook zijn trots. Het is de eerste keer dat het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis in zijn dorp wordt gevierd.

Ondanks de vakantie bruist het schoolterrein

De voorbereidingen voor de ceremonie zijn al een week in volle gang. Ondanks dat het officieel vakantie is, bruist het schoolterrein van de energie. Uit de klaslokalen klinken vrolijke kinderstemmen en op een houtvuur verderop bereiden de vrouwen uit het dorp de lunch. Iedereen werkt hard toe naar vrijdag, het moment waarop 320 meisjes de zegen krijgen van hun dorpsoudsten. Hiermee vieren zij dat ze de transitie van meisje naar vrouw maken, zónder besnijdenis!

Les voor jongens én meisjes

In de dagen voorafgaand aan deze ceremonie gaan zowel de jongens als de meisjes uit het dorp twee dagen naar school. In de veilige omgeving van het klaslokaal leren ze over het menselijk lichaam en welke veranderingen er tijdens de pubertijd optreden. Ze krijgen seksuele voorlichting en worden verteld over hun recht op onderwijs. ’s Avonds is het feest. Tijdens de candle night laten de meisjes zich van hun mooiste kant zien. Tot in de late uurtjes wordt er gezongen, gedanst en gelachen. 

In trance

En dan breekt de dag van de ceremonie aan. Het hele dorp verzamelt zich op het veldje achter de school. De truck met de tenten is vast komen te zitten in de modder, maar het lijkt de mensen niet te kunnen schelen. Zodra de muziek aangaat, raken jong en oud, man en vrouw, in een trance van samenhorigheid. Met trotse gezichten en luidkeels zingend zet de stoet mars richting het dorp. Als ‘verse’ Amref-medewerker kan ik alleen maar trots zijn met hen mee te mogen lopen in hun strijd!

 

Milou Lustermans is Junior Portfolio Manager bij Amref Flying Doctors.