Door de extra bijdrage van € 2,6 miljoen van de Nationale Postcode Loterij kunnen 3.500 meisjes het alternatieve ritueel vieren. Samen met AMREF Flying Doctors en hun stamgenoten roepen ze daarmee meisjesbesnijdenis een halt toe.
14 feb

€ 2,6 miljoen extra van de Postcode Loterij

AMREF Flying Doctors krijgt € 2,6 miljoen van de Nationale Postcode Loterij om meisjes in Afrika vrouw te laten worden zonder besnijdenis. Tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam ontving Jacqueline Lampe, directeur van AMREF Flying Doctors, tevens de cheque voor de jaarlijkse bijdrage van € 900.000.

Meisjesbesnijdenis is in vrijwel alle landen – ook in Afrika – bij wet verboden. Het is niet alleen zeer pijnlijk maar kan ook volkomen onnodig de dood van moeder en kind bij de bevalling veroorzaken. Toch maakt het nog steeds onderdeel uit van het traditionele ritueel van meisje tot vrouw in nomadische gemeenschappen. In dit nieuwe gezondheidsprogramma geeft AMREF een vervolg aan het succesverhaal. Het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis dat AMREF samen met de Masai in Magadi (Kenia) heeft ontwikkeld, kan door de bijdrage worden uitgebreid naar andere gebieden in Kenia en naar Tanzania.

Traditie naadloos samen met vernieuwing

Jacqueline Lampe: “We zijn ongelooflijk blij met deze extra steun van de Nationale Postcode Loterij. Hierdoor kunnen nog meer Masai-meisjes de overgang naar volwassenheid vieren, zonder bloedvergieten.” Vorig jaar namen al meer dan 800 meisjes deel aan de nieuwe overgangsceremonie – waarbij traditionele riten zoals het beschilderen van hun gezicht, zang en dans naadloos samengaan met moderne voorlichting over gezondheid en seks. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Ook stamoudsten, vaders en moeders worden aangemoedigd te investeren in meisjes. De alternatieve ceremonie bestrijdt dus niet alleen de besnijdenis maar ook de schooluitval en het veel te jonge trouwen van deze meisjes. Door het nieuwe programma vieren 3.500 meisjes het alternatieve ritueel en roepen daarmee samen met hun stamgenoten meisjesbesnijdenis een halt toe.

Recordbedrag van 291 miljoen euro voor goede doelen

Ruim negentig goede doelen waren op woensdag 13 februari aanwezig op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. In het Concertgebouw in Amsterdam maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend dat zij dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro kan schenken aan de goede doelen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen op het gebied van mens en natuur. Eregast Bill Clinton was aanwezig namens zijn Clinton Foundation die sinds 2005 steun van de Postcode Loterij ontvangt. Meer nieuws over het Goed Geld Gala vindt u op www.postcodeloterij.nl.

Benieuwd naar onze succesvolle methode in de strijd tegen meisjesbesnijdenis? Lees ook de blogs van collega's Dirkje Jansen 'Verandering komt van binnenuit' en Thirza Bronner 'Alternatieve rituelen, waarom de aanpak van AMREF Flying Doctors wel werkt'.