Meisjesbesnijdenisritueel voor 280 meisjes in Samburu door Amref Flying Doctors
3 mei

Alternatief meisjesbesnijdenis-ritueel voor 280 meisjes

Vorige maand doorliepen ruim 280 meisjes in Samburu een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. En dat is nodig want een op de vier meisjes in Kenia wordt nog steeds besneden. Bij het Masai-volk is dat zelfs drie op de vier. Het vervangende ritueel dat Amref Flying Doctors samen met de stamoudsten en de gemeenschap ontwikkelde, markeert nog steeds de overgang van meisje naar vrouw. Het is hoopvol dat dit alternatieve ritueel nu óók wordt omarmd in een van de meest traditionele Samburu-gemeenschappen van Kenia.

Het ritueel

De meisjes hebben drie dagen lang lessen gevolgd over seks, zelfbewustzijn en mensenrechten. De alternatieve ceremonie bestrijdt niet alleen de besnijdenis, maar ook de schooluitval en het veel te jonge trouwen. Daarnaast wordt er volop geoefend met dansen en zingen. Op de laatste dag vindt de feestelijke ceremonie plaats, maar één onderdeel ontbreekt gelukkig: de besnijdenis.

Ruimte voor traditie

Samen met nomadische gemeenschappen werken we al geruime tijd aan alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis. Deze traditie bestaat al eeuwenlang in Oost-Afrika. Bij het aanpassen van deze traditie waken we ervoor dat er veel ruimte blijft bestaan voor mooie rituelen, zoals het zegenen van de meisjes met melk en water door stamoudsten. Mede door deze samensmelting van nieuwe onderdelen en traditionele gebruiken zijn de alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis zo succesvol, langzaam verspreidt deze aanpassing op de traditie zich steeds meer naar naburige regio’s.

Lees hier meer over de strijd van Amref Flying Doctors tegen meisjesbesnijdenis.