LEAP is het nieuwe mobiele platform voor gezondheidsvrijwilligers van Amref Flying Doctors.
16 juni

Amref Flying Doctors lanceert mobiele oplossing: Leap

In Kenia krijgen gezondheidsvrijwilligers alleen een basistraining en in de meeste gevallen is dit de enige vorm van training die een gezondheidsvrijwilliger in zijn werkzame leven krijgt. Met Leap kunnen zij via hun mobiele telefoon leren van collega’s en er is verbeterde supervisie door direct contact met leidinggevenden. Ook kan snel informatie over crisissituaties of uitbraken, zoals een epidemie, worden verspreid.

Leap

Leap betekent sprong in het Engels, dat is ook precies wat wij met dit mobiele platform willen bereiken. We willen dat de gezondheidssystemen in Afrika een grote sprong voorwaarts maken. Het Leap-platform richt zich op lokale behoeften: zo is het platform bijvoorbeeld gebruikt voor het trainen van gezondheidsvrijwilligers tijdens de ebola-epidemie. Daarnaast werd het programma ook gebruikt voor voedings- en vaccinatiecampagnes van het Keniaanse ministerie van Gezondheid. De afgelopen vier jaar heeft Amref Flying Doctors dit platform samen met het Keniaanse ministerie van Gezondheid, de M-Pesa Stichting, Accenture en Safaricom ontwikkeld.

Impact vergroten

Onze focus ligt op het vergroten van het aantal goedgetrainde gezondheidswerkers in Afrika door het bieden van training, outreaches en technische ondersteuning aan lokale overheden in meer dan 30 landen in Afrika. 

“Met de inzet van mobiele technologie hebben we een enorme schaalvergroting kunnen realiseren. Daardoor konden we dit aantal in zo’n korte tijd realiseren. We hebben de opmars van mobiele telefonie in Afrika in een vroeg stadium omarmd voor het trainen van gezondheidswerkers in stedelijke, rurale en nomadische gemeenschappen,” vertelt dr. Gitahi, onze Group CEO. 

Het Leap-platform is nu ook beschikbaar voor andere organisaties die zich bezighouden met het trainen van gezondheidsvrijwilligers, zodat de impact van hun programma’s verder verbeterd kan worden. 

Resultaten (update 2016)

Amref heeft in Kenia inmiddels meer dan 20.000 vrijwilligers aangesloten. Gezondheidsvrijwilligers, getraind via Leap, boeken goede resultaten. Zo steeg het aantal vrouwen dat in een ziekenhuis beviel in 2015 met 24%. Het aantal gevaccineerde baby’s steeg zelfs met 28%.

Door het potentieel van vrijwilligers volledig te benutten kunnen we het onnodig sterven van 3,6 miljoen kinderen per jaar voorkomen. En Leap kan meer: het biedt de mogelijkheid om bij crisissituaties en uitbraken, zoals ebola, razendsnel te schakelen en vrijwilligers van essentiële informatie te voorzien.

Leap is sinds 2016 een social venture en steeds meer bedrijven en NGO’s sluiten zich aan. 

Ons doel is om voor 2020 in 30 Afrikaanse landen maar liefst 1 miljoen gezondheidsvrijwilligers op te leiden. 

Interesse in Leap? Stel uw vraag via leap@amref.nl en wij nemen contact met u op.