Programmamanager Peter Nguura van Amref Flying Doctors legt uit waarom het alternatief voor meisjesbesnijdenis een succes is.

Het verhaal van programmamanager Peter

Amref Flying Doctors boekt goede resultaten bij het terugdringen van meisjesbesnijdenis bij de Masai. Waarom lukt Amref wel, wat de Keniase overheid al jaren niet lukt? 

Meisjesbesnijdenis is in Kenia verboden, net als bijna overal ter wereld. Toch gebeurt het nog veel in de praktijk, vooral onder nomadenvolken zoals de Masai. Het is onderdeel van het traditionele overgangsritueel  van meisje naar vrouw.

“Om dat te veranderen, moet je dus de hele gemeenschap overtuigen van de gevaren van besnijdenis”, zegt Peter. “De dorpsoudsten moeten hun goedkeurig geven aan een nieuw ritueel. Je moet ook de jonge mannen mee hebben: zij moeten het ermee eens zijn dat ze later met een vrouw kunnen trouwen die niet besneden is. En de oudere vrouwen die het ritueel vroeger uitvoerden, moeten zich schikken in hun nieuwe rol. Veranderen doe je dus samen.”

Goed luisteren

Wie heeft dat alternatieve ritueel eigenlijk bedacht? Peter: “Dat doet de gemeenschap zelf. Wij geven vooral voorlichting over de gevaren van besnijdenis, en helpen mee om een nieuwe vorm te vinden. Daarbij luisteren we goed naar wat de Masai zelf willen, bijvoorbeeld goed onderwijs voor de meisjes. Dat komt dan in plaats van de gevaarlijke besnijdenis. Verder houden we de mooie onderdelen van het ritueel natuurlijk in stand.”