Elsevier Foundation en Amref Flying Doctors: partners in innovatief project rondom mobiele telefoon.

Elsevier Foundation

Elsevier Foundation is onze nieuwe partner. Via haar Foundation helpt Elsevier - een van ’s werelds grootste uitgevers - ontwikkelingslanden bij het verbeteren en het beschikbaar maken van wetenschappelijke kennis.

Gemene deler

Het delen en ontsluiten van (medische) kennis is voor zowel de Elsevier Foundation als Amref Flying Doctors een belangrijke gemene deler.  In onze driejarige samenwerking richten we ons dan ook op het opschalen van de Jibu-applicatie, een innovatief project rondom de mobiele telefoon (voorheen gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij). Jibu, dat ‘antwoord’ betekent in het Kiswahili, is een onderwijs- en kennisapplicatie voor de mobiele telefoon. Met deze innovatieve applicatie worden verschillende lesmodules, een bijbehorende database met medische informatie en een communicatieplatform voor een groot aantal verpleeg- en verloskundigen in Kenia, Tanzania en Oeganda toegankelijk gemaakt.

Opleidingscapaciteit vergroten

De Jibu-app heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele klassikale opleidingen omdat kostenposten als huisvesting, vervoer en een teruggang in salaris geen rol spelen. Omdat een heel groot deel van de Afrikaanse bevolking in het bezit is van een mobiele telefoon wordt door deze samenwerking de opleidingscapaciteit in de drie landen spectaculair vergroot. Onze samenwerking met Elsevier Foundation maakt deel uit van een door hen geïnitieerd overkoepelend programma dat onder meer als doel heeft om diversiteit op het gebied van wetenschap, technologie en medicijnen te bevorderen.