Momala

Nog altijd sterft er iedere minuut een kind aan de gevolgen van malaria. Amref Flying Doctors en social enterprise Momala zijn een samenwerking gestart om de ziekte sneller op te sporen met behulp van een innovatieve app.

Social enterprise Momala kan elke smartphone in een malariadeskundige veranderen. Het gebruikte algoritme detecteert malaria op basis van microscopische beelden. Via een app kunnen malariaparasieten worden gedetecteerd waarna de behandeling kan worden gestart. Een uitkomst in de vaak overbelaste laboratoria en afgelegen gebieden, waar wij ook veelal werkzaam zijn. 

De voordelen 

De app heeft als voordeel dat minder geschoolde mensen een malariatest kunnen uitvoeren, waardoor de door ons opgeleide gezondheidsvrijwilligers in afgelegen gebieden in de toekomst ook zelf mensen kunnen testen en behandelen. Binnen een aantal minuten is de uitslag bekend. En alle data over malaria wordt opgeslagen, bijvoorbeeld het soort parasiet dat is ontdekt. Zo kunnen malaria-uitbraken voorspeld worden en daarop worden geanticipeerd. De tests zijn overigens net zo betrouwbaar als de huidige tests die worden gebruikt. 

De samenwerking 

Tot dusver hebben we in Kenia diverse gesprekken gevoerd met het Ministerie van Gezondheid, klinieken en lokale overheden om de haalbaarheid van de oplossing te bekijken. De reacties waren erg positief! In maart 2017 start een veldstudie in twee provincies (counties) van Kenia om de app verder te testen. Ook wordt onderzocht hoe we de app het beste kunnen uitrollen in Kenia - en in andere delen van Afrika. 

Lees hier meer over malaria en de werkzaamheden van Amref Flying Doctors.