Sinds 2000 is Amref Flying Doctors beneficient van de Nationale Postcode Loterij en ontvangt jaarlijks een bijdrage van 900000 euro.

Nationale Postcode Loterij

Sinds 2000 is Amref Flying Doctors een van de 99 beneficiënten van de Nationale Postcode Loterij, en ontvangt jaarlijks een bijdrage van € 900.000 van de loterij.

De grootste goede-doelenloterij

De Nationale Postcode Loterij is de grootste goede-doelenloterij van Nederland. De totale netto-opbrengst van de loterij wordt besteed aan organisaties die zich inspannen voor ontwikkelingssamenwerking, milieubehoud en humanitaire hulpverlening. Ook Amref Flying Doctors is een van de begunstigden en het geld komt ten goede aan onze gezondheidsprogramma’s in Afrika.

 

Extra steun voor het opleiden van lokale hulpverleners in Malawi

Begin 2018 werd Amref Flying Doctors verrast met extra steun van de Nationale Postcode Loterij om 5.000 lokale hulpverleners in Malawi op te leiden en bij te scholen. Met een bijdrage van € 1.995.000 kunnen bijna 40.000 kinderen jonger dan 5 jaar gezond opgroeien. De hulpverleners (community health workers) zijn actief in hun eigen omgeving, waar goede gezondheidszorg vaak niet aanwezig is. In afgelegen dorpen, maar ook in de dichtbevolkte gebieden. Deze mannen en vrouwen zijn de schakel tussen de lokale bevolking, dokters en ziekenhuizen.

Met de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen we in drie jaar tijd Leap in Malawi uitrollen. Een mobiel platform om de hulpverleners de kennis en hulp te geven die ze nodig hebben. Wanneer ze maar willen. Leap is een applicatie op de meest simpele mobiele telefoon.

 

i-PUSH: een gezonde revolutie

In 2016 hebben Amref Flying Doctors en PharmAcces € 9,95 miljoen gekregen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met deze waanzinnige bijdrage krijgen 200.000 vrouwen en hun gezinnen in Kenia de zekerheid van goede zorg via de mobiele telefoon. Ons partnerschap i-PUSH brengt kennis, kwaliteit en financiering van de gezondheidszorg op een slimme manier bij elkaar. De kern is een zorgportemonnee op de mobiele telefoon. Hiermee kunnen patiënten betalen en sparen voor medische kosten.

Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis

In 2013 ontving Amref Flying Doctors € 2,6 miljoen extra van de Nationale Postcode Loterij om meisjes in Afrika vrouw te laten worden zonder besnijdenis. Meisjesbesnijdenis is in vrijwel alle landen – ook in Afrika – bij wet verboden. Het is niet alleen zeer pijnlijk maar kan ook volkomen onnodig de dood van moeder en kind bij de bevalling veroorzaken. Toch maakt het nog steeds onderdeel uit van het traditionele ritueel van meisje tot vrouw in nomadische gemeenschappen. In dit nieuwe gezondheidsprogramma geeft Amref een vervolg aan het succesverhaal. Het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis dat Amref samen met de Masai in Magadi (Kenia) heeft ontwikkeld, kan door de bijdrage worden uitgebreid naar andere gebieden in Kenia en naar Tanzania.

 

Extra bijdrage voor ons mLearningprogramma

In 2012 werden we verblijd met een extra bijdrage van maar liefst € 1,7 miljoen, voor ons mLearningprogramma. In dit programma gaan we, samen met Rutgers, 7.000 verpleeg- en verloskundigen opleiden via hun eigen mobiele telefoon. Dat is hard nodig, want in Afrika is er nijpend tekort aan zorgverleners. En op deze manier kunnen de 'studenten' in hun eigen omgeving worden opgeleid en bijgeschoold.

Extra bijdrage voor een nieuw vliegtuig

Eerder financierde de Nationale Postcode Loterij al een van de vliegtuigen die Amref gebruikt: een Cessna Grand Caravan. Amref Flying Doctors vliegt hiermee in Oost-Afrika.