Gezinsplanning is een belangrijk aandachtsgebied van Amref Flying Doctors. Vrouwen moeten hun eigen keuzes kunnen maken.

Gezinsplanning

Gezinsplanning is een belangrijk aandachtsgebied in ons werk. Vrouwen moeten hun eigen keuzes kunnen maken over hun lijf en leven.

Want waar gaat het om? Het gaat om goede seksuele voorlichting voor en door jongeren, het voorkomen van ongewenste zwangerschappen door zelf keuzes te kunnen maken over anticonceptie,  het versterken van de rechten van vrouwen en de zorg voor moeder en kind tijdens zwangerschappen en bevalling. Bovendien heeft gezinsplanning een directe link met armoedebestrijding. Als vrouwen bijvoorbeeld de beschikking hebben over anticonceptie en minder kinderen krijgen, zijn ze vaak gezonder. Ze kunnen dan een grotere bijdrage leveren aan het gezinsinkomen, en daarmee aan de economie.

Betrekken van mannen

Omdat in veel Afrikaanse landen vrouwen niet zelfstandig mogen beslissen over hun lijf en leven, betrekken we in toenemende mate mannen bij onze projecten. Als zij het belang van een goede gezondheid voor hun echtgenoten en (ongeboren) kinderen zien, zullen zij eerder nadenken over gezinsplanning en voorbehoedmiddelen, en hun vrouwen tijdens hun zwangerschap aanmoedigen om een verloskundige te bezoeken en in een kliniek te bevallen.

Vertrouwen

Omdat onze Afrikaanse collega’s in veel gebieden al jarenlang werken, genieten we het vertrouwen van de gemeenschappen en dat biedt de mogelijkheid om naast gezondheid ook gevoeliger thema’s aan te kaarten. We dragen de informatie en verlenen diensten, maar de motor tot verandering zijn uiteindelijk de mensen zelf. Gezondheidsvrijwilliger Rose gaat regelmatig langs de gezinnen uit haar gemeenschap in Kibwezi, Kenia om voorlichting te geven: ‘Ik praat met mijn gezinnen ook over moeilijke onderwerpen als gezinsplanning. Er zijn veel mogelijkheden voor anticonceptie, zoals injecties of de pil. Er is voor ieder wat wils. Zo hebben we in de kliniek in ons dorp ook een doos met condooms staan die iedereen gratis kan meenemen.

Er zijn dorpen waar de traditionele en religieuze leiders positief tegenover betere gezondheid voor vrouwen staan. Daar zien we bijvoorbeeld dat meer vrouwen in klinieken bevallen. In gemeenschappen waar seksuele voorlichting en gezinsplanning niet besproken wordt, merken we dat vrouwen in het geheim voorbehoedsmiddelen gebruiken en kan er minder openlijk, of helemaal niet, gesproken worden over seksuele gezondheid. Uiteraard blijven we de dialoog opzoeken.