24,7 Miljoen mensen zijn besmet met hiv/aids in Sub-Sahara Afrika. Help Amref Flying Doctors om nieuwe infecties te voorkomen. Word donateur!

Hiv/aids

In Sub-Sahara Afrika zijn 25,8 miljoen volwassenen besmet met hiv/aids. Amref werkt met lokale gemeenschappen om nieuwe infecties te voorkomen en de impact van hiv te verkleinen.

In Afrika (onder de Sahara) leven 25,8 miljoen mensen met hiv/aids, dit is meer dan 70% van alle hiv-gevallen in de wereld. Aidsgerelateerde doden in Afrika zorgen voor ruim 14 miljoen weeskinderen. Maar ook kinderen zelf ontkomen niet aan deze ziekte. Elke dag sterven 410 kinderen aan aids. Vrouwen en jongeren zijn een kwetsbare groep waar de meeste nieuwe infecties voorkomen.

Geen toegang tot aidsremmende medicijnen

Aids heb je je leven lang. Er is nog geen genezing mogelijk, alleen behandeling met aidsremmende medicijnen. De behandeling van een ziek familielid is een grote aanslag op het inkomen van een gezin. Dit gaat vaak ten koste van andere belangrijke uitgaven, zoals schoolgeld. Maar velen kunnen de medicijnen helemaal niet betalen. Meer dan driekwart van de patiënten in Afrika die medicijnen zouden moeten gebruiken, doen dat niet.

Daarnaast heeft aids gezorgd voor een explosie van tuberculose (TB) in veel ontwikkelingslanden, waarbij mensen vaak beide ziektes hebben. Uit onderzoek blijk ook dat hiv-positieve mensen twee keer zoveel kans hebben op malaria als gezonde mensen.

De dodelijke afloop en de eenzaamheid veroorzaakt door deze ziekten beïnvloeden iedereen – boeren, arbeiders, leraren, studenten en doktoren. Als gevolg daalt de economische groei in veel Afrikaanse landen. Tegelijkertijd wordt er door de bevolking steeds meer geëist dat publieke middelen worden ingezet in de strijd tegen aids. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor andere gezondheidszorg.

Wat doet Amref in de strijd tegen hiv/aids?

Amref Flying Doctors werkt met lokale gemeenschappen en gezondheidsklinieken om nieuwe infecties te voorkomen en de impact van hiv op mensen zo klein mogelijk te maken.

  • Het belangrijkst in de preventie en behandeling is kennis over je hiv-status. We moedigen vrijwillige hulpverlening en testen aan voor degene die risico lopen.
  • We lichten mensen voor over het voorkomen van moeder-op-kind overdracht.
  • We werken aan het verminderen van het stigma en de discriminatie dat aids met zich mee brengt.
  • We steunen lokale initiatieven om de toegang tot behandeling, verzorging en ondersteuning van mensen die met hiv/aids leven te verbeteren.

In Zuid-Afrika, waar veel mensen met hiv besmet zijn, gaan veel mensen liever naar een traditionele genezer dan een dokter. Als antwoord hierop hebben we meer dan 100 traditionele genezers getraind in het bieden van hulpverlening en hun kennis op het gebied van hiv/aids vergroot. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Gezondheid rusten de genezers nu uit met speciale kits zodat ze ook patiënten thuis kunnen helpen.

Gemeenschappen centraal

Amref Flying Doctors gelooft dat gemeenschappen centraal staan in het organiseren van lokale gezondheidservices en is betrokken bij het opbouwen en ontwikkelen van lokale vrijwilligersorganisaties die strijden tegen de hiv-/aidscrisis in Afrika.