Bijna 3.000 mensen sterven dagelijks aan de gevolgen van malaria. Help AMREF Flying Doctors om de malaria-epidemie te stoppen. Word donateur!

Malaria

Elke minuut sterft er een kind aan de gevolgen van malaria. Door het verspreiden van muskietennetten en het geven van voorlichting strijdt Amref Flying Doctors tegen deze ziekte.

 

Jaarlijks sterven er 438.000 mensen aan malaria. Tachtig tot negentig procent van deze sterfgevallen vindt plaats in Sub-Sahara Afrika.

Doodsoorzaak nummer één bij kinderen

Malaria is een ernstige infectieziekte. Malaria wordt veroorzaakt door de malariaparasiet, een microscopisch klein 'beestje' dat na een steek van de malariamug in het bloed komt. De parasiet nestelt zich in de lever en in de rode bloedcellen.

Het is moeilijk voor te stellen dat een ziekte als malaria aan zoveel kinderen het leven kost. Zeker als je weet dat levens gered kunnen worden met simpele middelen als een muskietennet. Door verminderde en onderontwikkelde weerstand worden kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen het zwaarst getroffen door malaria. Bij kinderen onder de 5 jaar is het zelfs doodsoorzaak nummer één. 

Vaak is een eenvoudig muskietennet al de oplossing

Het is moeilijk voor te stellen dat een ziekte als malaria aan zoveel kinderen het leven kost. Zeker als je weet dat levens gered kunnen worden met simpele middelen als een muskietennet. 


Wat doet Amref Flying Doctors tegen malaria?

  • We verspreiden muskietennetten.
  • We trainen mensen in dorpen (gezondheidsvrijwilligers) om voorlichting te geven over malaria en om medicijnen te verstrekken aan degenen die toch ziek worden.
  • We trainen ambtenaren, docenten en leden van schoolcomités over het voorkomen en behandelen van malaria, zodat zij dat weer door kunnen geven in hun gemeenschap.
  • We ontwikkelen communicatiemiddelen met eenvoudige uitleg over malaria en vooral veel afbeeldingen. Die gebruiken we om het bewustzijn over malaria te verhogen in dorpen en gemeenschappen waar veel analfabetisme voorkomt, vooral onder vrouwen.
  • We brengen de ziekte in kaart, zodat Amref samen met de overheid gerichter kan ingrijpen.
  • We werken samen met Momala aan het beschikbaar maken van een innovatieve app om malaria sneller op te sporen. Meer informatie over onze samenwerking met Momala.

(bron: WHO Factsheet on the World Malaria Report 2015)