In Afrika sterven jaarlijks 162.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling.  Help Amref Flying Doctors om vrouwen veilig te laten bevallen. Word donateur!

Moedersterfte

Jaarlijks overlijden gemiddeld 162.000 zwangere vrouwen in Afrika. Amref Flying Doctors werkt aan oplossingen zoals het opleiden van verlos- en verpleegkundigen.

U weet waarschijnlijk wel hoe goed het in Nederland is geregeld voor iemand die zwanger is. Verlof van het werk, goede ziekenhuizen, speciale gymnastiek, winkelen voor leuke babykleertjes en negen maanden de tijd om het allermooiste en -liefste geboortekaartje uit te zoeken. Wat een ongelooflijk schril contrast met Afrika.

162.000 zwangere vrouwen in Afrika overlijden onnodig

Wist u dat de kans dat een vrouw in Nederland tijdens de zwangerschap of bevalling overlijdt 1 op 10.200 is? Dat is natuurlijk al erg genoeg. Maar in Afrika overleeft 1 op 39 vrouwen de zwangerschap of bevalling niet. 

Wat zijn de oorzaken van moedersterfte?

Jaarlijks overlijden gemiddeld 162.000 zwangere vrouwen in Afrika door:

  • complicaties tijdens de bevalling (bloedingen, infecties, hoge bloeddruk, obstructie)
  • complicaties door ziektes als malaria, bloedarmoede en aids
  • onveilige abortus (1 op 10 zwangerschappen)

Moedersterfte kan voorkomen worden. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens.

Wat kunnen we doen om moedersterfte te voorkomen?

  • Opleiding

Naast het opleiden van verlos- en verpleegkundigen traint Amref traditionele vroedvrouwen. Zij worden vertrouwd door de gemeenschap en kunnen oplossingen bieden voor simpele problemen. Ze geven advies en kunnen op tijd doorverwijzen naar een kliniek voor de juiste behandeling. 

  • Faciliteiten

Slechte wegen, gebrek aan transport en gebrek aan geld zijn de belangrijkste oorzaken dat vrouwen een kliniek niet op tijd bereiken. Vaak is de vrouw afhankelijk van de beslissing van de man over het geven van geld voor transport. Amref bouwt daarom wachthuizen. Zo kunnen zwangere vrouwen met mogelijke complicaties bij de bevalling de laatste periode van hun zwangerschap in de buurt van een kliniek verblijven.

  • Medische basisvoorzieningen 

De meeste gezondheidsklinieken hebben een tekort aan medicijnen en apparatuur om diagnoses te stellen en patiënten te behandelen. Amref ondersteunt klinieken of ziekenhuizen met basisvoorzieningen, zoals bedden en simpele medische spullen. 

40.000 levens redden

Amref Flying Doctors wil de moedersterfte in Sub-Sahara Afrika met 25% terugbrengen. Als een door Amref opgeleide verloskundige aanwezig is bij een bevalling, is de sterftekans van de moeder maar liefst zes keer zo klein. We schatten in dat we door het opleiden van meer verloskundigen zo'n 40.000 vrouwen per jaar kunnen redden. 

Op dit moment heeft Amref Flying Doctors ruim 8.500 verloskundigen opgeleid.