Amref Flying Doctors werkt in Tanzania aan gezondheidsprojecten. Moeders en kinderen zijn daarbij een speciale aandachtsgroep.

Tanzania

Tanzania heeft 52 miljoen inwoners, waarvan er velen onder de armoedegrens leven. Dat heeft een grote impact op de gezondheid van de bevolking.

Amref Flying Doctors helpt de situatie in Tanzania te verbeteren met gerichte projecten.

Speciale zorg voor vrouwen

Vrouwen zijn een extra kwetsbare groep, zoals in veel landen. In Tanzania hebben ze relatief veel te maken met (huiselijk) geweld. Daarnaast heeft het land een van de hoogste percentages tienerzwangerschappen ter wereld. Op het platteland is bijna een derde van alle meisjes tussen de 15 en 19 zwanger geweest. Dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor zowel de moeders als hun kinderen. Zo is er bijvoorbeeld het probleem van bevallingen met complicaties en van fistels (veroorzaakt door uitscheuren). Maar ook ondervoeding, bloedarmoede en hiv/aids zijn risicofactoren. Amref Flying Doctors besteedt dan ook veel aandacht aan medische zorg voor moeders en kinderen.

Hiv-/aidsepidemie neemt af

De armoede onder de bevolking wordt verergerd door de hiv-/aidsepidemie. In het land leven meer dan 2,2 miljoen mensen met hiv. De ziekte heeft gevolgen voor de productiviteit, en slokt vaak de laatste financiële reserves op die mensen nog hebben. Toch is er wel een lichtpuntje: Amref en andere organisaties investeren veel in preventieprojecten. En met succes: sinds 2004 lijkt het aantal nieuwe gevallen van hiv/aids af te nemen.

Aan de armoede ontsnappen

Amref werkt samen met de gemeenschap aan een betere gezondheidszorg voor iedereen. Een goede medische zorg is immers een mensenrecht. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat mensen met een goede gezondheid meer kansen hebben om aan de armoede te ontsnappen.