Amref Flying Doctors richt zich in Zambia op het opleiden van gezondheidswerkers en het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen.

Zambia

Zambia heeft ruim 16 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 60 procent op het platteland leeft. Vooral daar, op het platteland, is veel armoede. Ook valt er nog veel vooruitgang te boeken in de gezondheidssector. Onze werkzaamheden in Zambia richten zich met name op het opleiden van meer gezondheidswerkers en het versterken van het gezondheidssysteem in het land. Zodoende hopen we bijvoorbeeld de reproductieve gezondheid van jonge vrouwen te verbeteren.

Gezondheidswerkers

In Zambia is een scheve verdeling in het aantal gezondheidswerkers. Met name in landelijke gebieden is er een groot tekort aan geschoold medisch personeel. Er te weinig capaciteit om voldoende nieuwe gezondheidswerkers op te leiden. De infrastructuur voor de gezondheidszorg in landelijke gebieden is slecht en vaak moeten er lange afstanden overbrugd worden om zorg te kunnen krijgen. Mede hierdoor is ook is de distributie van essentiële medicijnen een probleem. Medicijnen komen niet op het juiste moment op de juiste plek wat leidt tot verspilling. Momenteel wordt er veel geïnvesteerd om de gezondheidszorg in Zambia te verbeteren, zo worden er 650 nieuwe gezondheidsposten gebouwd. 

Positie van vrouwen

Gendergelijkheid is een ander belangrijk aandachtspunt van ons werk in Zambia. De positie van meisjes en vrouwen is kwetsbaar. Er is maar weinig controle op de gezondheid en de rechten van jonge ongetrouwde vrouwen. Het is voor hen heel moeilijk om toegang te krijgen tot de medicijnen en diensten de zij nodig hebben. In Zambia is de moedersterfte in vergelijking met andere landen heel hoog, 280 per 100 000 geboortes. Dit komt met name doordat veel vrouwen thuis bevallen zonder verloskundige hulp, omdat de afstand tot gezondheidsklinieken te groot is. Het opleiden van meer gezondheidswerkers kan een groot verschil maken bij het terugdringen van de moedersterfte.

Wat doen wij?

Al sinds de jaren ’70 helpt Amref de Zambiaanse overheid bij het aanpakken van uitdagingen in de gezondheidszorg, waaronder het vestigen van de Zambia Flying Doctors. Sinds juli 2016 is er ook een veldkantoor in Zambia geopend. Er lopen op dit moment drie projecten van Amref in Zambia. Het Zambia Nurse and Life Skills Training Program (ZNLSTP) is een samenwerking met het Child Fund en de Mastercard foundation, dat zich richt op het verbeteren van vaardigheden van jongeren en het versterken van hun positie. Ook heeft Amref een samenwerking met het GSK 20% initiatief om de capaciteit van de Chainama College of Health Sciences te vergroten en meer gezondheidswerkers op te kunnen leiden.

Ons meest recente project is een vijfjarig programma vanuit het HSA partnerschap. Dit programma is gericht op het verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten door het versterken van het gezondheidssysteem. Het project is een partnerschap tussen Amref Flying Doctors, ACHEST, HAI, Wemos en het ministerie van Buitenlandse zaken.