Amref Flying Doctors werkt in Zuid-Afrika aan gezondheidsprojecten, o.m. op het gebied van preventie en behandeling van hiv/aids.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt zwaar getroffen door de aidsepidemie. Een geïntegreerd, efficiënt gezondheidssysteem is dan ook hard nodig. Amref werkt er samen met de lokale bevolking aan.

Hoog aantal besmettingen

Het land dat in 2010 in de belangstelling stond door het wereldkampioenschap voetbal, heeft twee gezichten. Zuid-Afrika is een van de meest succesvolle economieën van het continent. En tegelijkertijd is het een van de landen die het zwaarst getroffen is door hiv/aids. 5,5 miljoen mensen (18,8% van de bevolking) is besmet met hiv, en in de provincie KwaZulu Natal is de besmettingsgraad zelfs 39,1%. Bovendien gaan veel hiv-infecties gepaard met tuberculose, en dat in een vorm die resistent is tegen medicijnen. De levensverwachting, nu 49 jaar, zal waarschijnlijk op termijn dalen tot 40 jaar.

Gezondheidssysteem

De medische voorzieningen, met een gebrek aan werknemers, zijn hierdoor overbelast. Dit is vooral het geval op het platteland, waar een groot deel van de bevolking woont. Amref Flying Doctors zet via haar projecten een geïntegreerd systeem van gezondheidszorg op. Daarbij werken we uiteraard samen met de bevolking zelf. Zo worden de medische voorzieningen gedragen door de gemeenschap, en kunnen ze een blijvend onderdeel van het dagelijks leven worden.

Vrouwen en kinderen

We leiden lokale mensen op, en zorgen voor een betere uitrusting van klinieken op het platteland. Voor vrouwen en kinderen hebben we extra zorg, omdat zij tot de meest kwetsbare groepen behoren. Ons werkterrein ligt vooral in de armste provincies: Oost-Kaap, KwaZulu Natal, Limpopo en Mpumalanga.