Amref Flying Doctors werkt in Zuid-Soedan mee aan een stabiele gezondheidszorg met goed opgeleide zorgverleners.

Zuid-Soedan

Soedan heeft een geschiedenis van conflicten. Na de beëindiging van de burgeroorlog tussen het noorden en zuiden, begon de wederopbouw.

Maar ook nu is het nog onrustig in Zuid-Soedan. Amref Flying Doctors werkt mee aan een stabiele gezondheidszorg met goed opgeleide zorgverleners.

De gevolgen van de burgeroorlog

Veel mensen kennen Soedan vooral van het nog steeds voortdurende conflict in Darfur, in het westen van het land. In het zuiden was de situatie na een jarenlange burgeroorlog korte tijd stabiel. Helaas is ook hier weer de onrust uitgebroken. Wat ook blijft is de verwoeste infrastructuur en het grote gebrek aan medisch personeel. Een extra belemmering is dat er in het verleden weinig aandacht was voor onderwijs: 50% van de mannen en 70% van de vrouwen is analfabeet.

Moedersterfte

Het is wrang dat juist ziektes die goed te voorkomen of te behandelen zijn, veel levens eisen. Zo komen malaria, meningitis, gele koorts, kinkhoest en mazelen op grote schaal voor. En ziektes als lepra, polio en cholera, die eerder onder controle waren, verspreiden zich nu weer. Daarnaast heeft Zuid-Soedan een van de hoogste sterftecijfers onder jonge moeders ter wereld. Ook daar is het tekort aan medische zorg de oorzaak, naast de jonge leeftijd waarop veel meisjes moeder worden.

Opleiding van artsen

Daarom werkt Amref Flying Doctors samen met de overheid en de bevolking aan de opbouw van de gezondheidszorg. Een succesvol project is het opleidingsinstituut voor basisartsen in Maridi, het enige in zijn soort in Zuid-Soedan. Sinds de oprichting in 1998 zijn er nu al vele  lichtingen studenten aangenomen en afgestudeerd. Bovendien wordt het instituut in de komende jaren waarschijnlijk uitgebreid en gaat het ook andere medische hulpverleners opleiden.