Met het mLearning-programma leidt Amref Flying Doctors verpleegkundigen en verloskundigen  op via hun mobiele telefoon.

mLearning voor een gezond Afrika

mLearning biedt verpleeg- en verloskundigen in Kenia, Oeganda en Tanzania de kans om zich via hun mobiele telefoon professioneel te ontwikkelen.

In veel Afrikaanse landen is een nijpend tekort aan goed opgeleid medisch personeel, zo ook in Kenia, Oeganda en Tanzania. Een belangrijke oorzaak: te weinig capaciteit bij onderwijsinstellingen. De gevolgen zijn dramatisch: jaarlijks overlijden in Afrika tienduizenden mensen – vooral kinderen en (zwangere) vrouwen – aan ziekten die in principe heel goed te voorkomen of te behandelen zijn. Met de nieuwste technologie kunnen meer medische professionals opgeleid worden om zo mensenlevens te redden.

Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen jaren is de introductie van afstandsonderwijs, via eLearning. Dit is onderwijs via de computer, waarbij lesprogramma’s worden gedownload, of online worden aangeboden. Voor eLearning zijn computers, elektriciteit, onderhoud en een werkplek nodig. Investeringen die een grootschalige implementatie in Afrika moeilijk maken. Een mobiele telefoon heeft deze nadelen niet. Afrika is het continent waar het gebruik van mobiele telefonie “booming” is, een heel groot deel van de bevolking is in het bezit van zo´n telefoon. Dat biedt een uitgelezen kans om dit middel in te zetten als opleidingsinstrument. Dit maakt mLearning – leren via een mobiele telefoon – de logische volgende stap na eLearning.

Jibu

Het mLearning-programma werd in 2012 opgezet in samenwerking met Rutgers, de Nationale Postcode Loterij, Afrikaanse overheden en Afrikaanse partnerorganisaties. Van 2015 tot 2017 bouwen we verder op dit succesvolle programma met de Elsevier Foundation. Het delen en ontsluiten van (medische) kennis is voor zowel de Elsevier Foundation als Amref Flying Doctors een belangrijke gemene deler. In ons driejarige partnership richten we ons op het verder uitbreiden van Jibu; een applicatie voor op de mobiele telefoon. Met deze innovatieve applicatie wordt de opleidingscapaciteit van verpleeg- en verloskundigen in zowel Kenia, Tanzania als Oeganda spectaculair vergroot. Want Jibu stelt zorgpersoneel in staat om de mobiele telefoon als opleidings- en bijscholingsinstrument te gebruiken, óók in de meest afgelegen gebieden.

Doel: een gezond Afrika

Met dit programma bereikt Amref een verbetering van de gezondheid van tienduizenden mensen en een vermindering van het aantal sterfgevallen – vooral kwetsbare groepen als jonge kinderen en moeders profiteren hiervan.

Medische informatie en steun van collega’s wordt beschikbaar waar en wanneer de verpleeg- en verloskundigen daar behoefte aan hebben. Hierdoor kan medisch personeel een kwalitatief betere zorg bieden en zijn ze beter opgewassen voor de taak en blijven ze gemotiveerd.  

Met de ervaringen die we in dit programma opdoen, kan mLearning voor medisch personeel verder worden uitgebreid, en in nog veel meer Afrikaanse landen en voor andere doelgroepen worden aangeboden.

Resultaten tot nu toe

  • In de 3 landen samen zijn 10.000 verpleegkundigen en verloskundigen getraind in het gebruik van de Jibu-app, een mobiel naslagwerk voor verpleegkundigen. Het doel was 7.000. Ook andere medisch personeel vraagt om mobiele applicaties voor bijscholing.
  • In 2015 is Jibu op volle schaal  geïmplementeerd in Uganda, Tanzania en Kenia. Het gaat dan vooral om de telefoon applicatie die kennis vergroot van verpleegkundigen, hen laat communiceren met anderen en hun kennis en vooruitgang in kennis test. De interesse en het enthousiasme was groot. 
  • Eerst werd in Kenia de inhoud en de techniek geoptimaliseerd. Hier waren alle betrokken partijen bij betrokken: Amref, Rutgers, de overheid, de trainingsscholen en de verpleegkundigen zelf. Welke informatie hebben ze nodig en met wat voor vragen zit de doelgroep?
  • Vervolgens is de informatie aangepast in Uganda en Tanzania en daarna via de MaJibu app uitgerold naar 14.500 verpleegkundigen. Een gigantisch bereik. Maar er waren ook uitdagingen rondom de techniek, deze werden duidelijk toen zoveel mensen zich inschreven voor MaJibu. 
  • Het project met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij is tot een einde gekomen. Amref  Flying Doctors zet het mobiel leren verder op de kaart met het nieuwe driejarige partnership met de Elsevier Foundation.

Project in het kort

Gebieden: Kenia, Tanzania, Oeganda
Periode:
2015-2017
Partners: Elsevier Foundation
Financiering vanuit Amref in Nederland: Elsevier Foundation, Stichting Dioraphte 
Aandachtsgebieden: Meer medische zorgverleners, mLearning (Capaciteitsversterking)