In Zuid-Soedan zijn nauwelijks artsen. Wie ziek wordt, staat er alleen voor. Amref Flying Doctors leidt artsen op voor een betere gezondheidszorg.

Meer dokters in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn nauwelijks artsen. Wie ziek wordt, staat er vaak alleen voor. Amref Flying Doctors leidt samen met een opleidingsziekenhuis meer artsen op.

Sinds 9 juli 2011 is het land onafhankelijk, maar Soedan ging lang gebukt onder een wrede burgeroorlog. Veel ziekenhuizen zijn toen verwoest en er werden in die periode maar heel weinig artsen opgeleid, terwijl veel medische zorgverleners zijn gedood of gevlucht. Het gevolg: kinderen en volwassenen sterven aan ziekten die eigenlijk goed te behandelen zijn, zoals mazelen of longontsteking.

Amref Flying Doctors leidt op

Amref Flying Doctors werkt in Maridi, in het zuiden van het land, samen met een opleidingsziekenhuis. Daar worden nu al artsen opgeleid, maar het zijn er nog te weinig.

  • We leiden 25 jonge vrouwen en mannen uit Zuid-Soedan, door middel van een driejarige opleiding, op tot basisarts. Hiervan profiteren 162.500 patiënten per jaar;
  • We renoveren en breiden de kinderafdeling uit van het ziekenhuis in Maridi;
  • We schaffen materialen aan om de studenten goed op te kunnen leiden zoals boeken en computers.

Resultaten tot nu toe

  • In januari 2012 zijn 25 studenten gestart aan de opleiding tot Clinical Officer (basisarts); 
  • De studenten volgen elk jaar 6 basisvakken. In het eerste jaar kwamen Anatomie, Voeding, Basisverpleegkunde, Eerstehulpverlening, Psychologie en Primaire Gezondheidszorg aan bod;
  • Er zijn 10 laptops aangeschaft. De laptops worden gebruikt in het trainingslab. Onmisbaar voor de studenten om hun rapporten en verslagen te schrijven;
  • Er is een schoolbus aangeschaft. Deze schoolbus brengt de studenten van hun gezamenlijke woonruimte naar het ziekenhuis.
  • Ondanks de onveilige situatie in 2014 is het Maridi Trainingsinstituut weer geopend eind 2014 en zijn de meeste van de 21 studenten weer aan het studeren. Enkele studenten verblijven nog in vluchtelingenkampen.

Project in het kort

Gebied: Maridi in Zuid-Soedan
Financiering vanuit Amref in Nederland: €
772.323
Aandachtsgebieden:
Meer medische zorgverleners (Capaciteitsversterking)
Gesteund door:
Gemeente Den Haag, campagne 'Den Haag vliegt voor de dokters van Zuid-Soedan'