Door leningen te verstrekken voor het bouwen van toiletten gaat Amref Flying Doctors in Kenia water-en sanitatiegerelateerde ziekten zoals diarree tegen.

Microfinanciering voor betere sanitatie en gezondheid

Door leningen te verstrekken voor het bouwen van toiletten gaan we in Kenia water-en sanitatiegerelateerde ziekten zoals diarree tegen.

Geschat wordt dat 13 miljoen Kenianen geen toegang hebben tot veilig water en 19 miljoen Kenianen geen toegang hebben tot verbeterde sanitaire voorzieningen, dit op een bevolking van in totaal 41 miljoen. Watergerelateerde ziekten (zoals bijvoorbeeld uitdroging en ondervoeding) zijn de nummer 1 oorzaak van ziekhuisopnames en sterfte bij kinderen onder de 5 jaar. Meer dan 50% van de ziekenhuisbezoeken in Kenia zijn voor ziekten die verband houden met water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Op het platteland wordt het doen van je behoefte door 18% van de bevolking nog buiten, zonder toilet, gedaan. 

Het doel van dit project is het stimuleren van gemeenschappen om hun eigen sanitaire voorzieningen te verbeteren door de vraag naar verbeterde sanitatie te vergroten en door het aanbieden van leningen (microfinanciering) om deze voorzieningen zoals toiletten te kunnen bouwen.

Mobiliseren van gemeenschappen

De vraag naar verbeterde sanitaire voorzieningen wordt gecreëerd via de zogenaamde CLTS-aanpak (Community Led Total Sanitation). Deze innovatieve methode voor het mobiliseren van gemeenschappen is er op gericht om ‘open defecation’ (naar het toilet gaan in de buitenlucht) tegen te gaan. Voorlichting over hygiëne, het in kaart brengen van de plekken waar de lokale bevolking zijn behoeften doet en de betrokkenheid van de gehele gemeenschap zijn de voornaamste componenten van deze aanpak. Zodra er vraag is, wordt aan huishoudens die geen toegang hebben tot toiletten, kleine leningen verstrekt (microfinanciering) voor het bouwen van sanitaire voorzieningen. Op het moment dat steeds meer mensen een toilet hebben, brengt dit mogelijkheden met zich mee voor ondernemers. Je kan hierbij denken aan het opstarten van een handel in zeep, het hergebruiken van uitwerpselen in de landbouw en de bouw van toiletten.

Minder water- en sanitatiegerelateerde ziekten

Deze verbeterde sanitaire voorzieningen dragen bij aan een vermindering van water- en sanitatiegerelateerde ziekten zoals diarree. Aan het eind van dit programma hebben we het volgende bereikt:

  • 840.000 mensen zijn bewust van het belang van goede sanitaire voorzieningen;
  • 280.000 mensen (40.000 huishoudens) beschikken over financiële services zoals leningen (microfinanciering) en hebben daardoor toegang tot verbeterde sanitaire voorzieningen; 
  • 2 microfinancieringsinstellingen bieden de mogelijkheid om een lening voor het bouwen van sanitaire voorzieningen bij hen af te sluiten;
  • 10.000 mensen hebben de mogelijkheid voor het starten van een onderneming op het gebied van sanitatie;
  • 50 ondernemingen op het gebied van sanitatie zijn opricht. Hierbij kan worden gedacht aan toilet-bouwbedrijven, fabrieken voor het maken van zeep etc. 

Resultaten in 2015

  • In 749 dorpen in Busia en Kilifi Counties hebben 16.225 gezinnen uit eigen overweging en met eigen middelen een toilet hebben gebouwd.
  • Als gevolg hiervan hebben 113.532 mensen toegang gekregen tot een toilet. In totaal zijn er 1.118 dorpen officieel gecertificeerd waardoor Busia county op 19 november 2015 als eerste County in Kenya “open defecation free” is verklaard. Een opmerkelijk gevolg is het uitblijven van cholera in Busia dit jaar.
  • In samenwerking met partners wordt  toegang van huishoudens tot  financiële middelen en technische ondersteuning aangereikt om een duurzaam en veilig toilet aan te kunnen schaffen. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de prijs van een veilig toilet lokaal tot een derde is teruggebracht. 

Project in het kort

Gebieden: Busia en Klifi, Kenia
Periode:
2013-2018
Partners:
SNS Asset Management, KWFT, K-Rep, Goodwell Investments, Social Equity Foundation, Kenyan Ministry of Public Health and Sanitation, the United Nations University, Maastricht UNU-MERIT
Financiering: 
€ 1.573.000
Aandachtsgebied:
Water, sanitatie en hygiëne (Gezondheid en milieu)
Gesteund door:
ministerie van Buitenlandse Zaken