In Kenia, Oeganda en Malawi gaat Amref Flying Doctors moedersterfte tegen door het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, gezinsplanning, nazorg van abortus en het behandelen van fistula's.

Zorgen voor moeders

In Kenia, Oeganda en Malawi gaan we moedersterfte tegen door het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, gezinsplanning en het behandelen van fistula.

De hoge sterftecijfers onder moeders in Kenia, Oeganda en Malawi worden vooral veroorzaakt door complicaties tijdens de bevalling zoals bloedingen, hoge bloeddruk en infecties. Maar ook tienerzwangerschappen en onveilige abortussen spelen hierbij een rol.

De meeste van deze oorzaken kunnen worden tegengegaan door het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg voor moeders in de klinieken en in de gemeenschappen zelf. Het is belangrijk dat complicaties tijdig worden geïdentificeerd en behandeld en dat gezondheidswerkers beschikken over de juiste vaardigheden, middelen en capaciteiten om overmatig bloeden, hoge bloeddruk en andere bijkomende ziekten te voorkomen. Uiteraard helpt het ook als jonge vrouwen meer kennis hebben over gezinsplanning, onveilige abortus, fistels (een opening tussen blaas en schede, het gat of de gaten ontstaan doordat de bevalling niet vordert) en een goede toegang hebben tot gezondheidszorg.

Voorlichting en goede gezondheidszorg

Doel van dit programma is het verminderen van de moedersterfte. We voeren de volgende activiteiten uit:

 • We geven voorlichting aan moeders en jongeren over gezinsplanning en het voorkomen van fistula. Hoe jonger een vrouw een kind krijgt hoe groter de kans dat ze last krijgt van fistels. Dit gaan we o.a. doen via radioprogramma’s en sociale media campagnes.
 • We leiden zorgverleners op (via eLearning) om goede en complete gezondheidszorg voor moeders te geven.
 • We ondersteunen gezondheidsvrijwilligers in het doorverwijzen van moeders naar klinieken en het uitvoeren van eenvoudige medische handelingen.
 • We trainen ‘peer-educators’ om bestaande gevallen van fistula te identificeren en om deze vrouwen te overtuigen om hulp te zoeken bij de klinieken.
 • We zorgen dat alle klinieken in de gebieden waarin we werken pakketten hebben voor post-abortus zorg.
 • We werken met religieuze leiders om hun ervan te overtuigen dat iedereen toegang moet hebben tot voorbehoedsmiddelen en dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan medisch ondersteund moeten worden.
 • We gaan in dialoog met de overheid om de begrotingen te analyseren die worden gemaakt voor gezondheidszorg voor moeders en te kijken hoe dit geld goed besteed kan worden.

Met dit programma bereiken we 590.000 vrouwen in Kenia, Oeganda en Malawi. Dit zijn vrouwen die wonen in een post conflict gebied, een nomadisch bestaan hebben of een boerenbestaan hebben.

Resultaten tot nu toe

 • Het programma verloopt voorspoedig. Dankzij de toezegging voor een uitloopperiode van een half jaar kunnen alle activiteiten goed worden afgerond. De meeste targets zijn al gehaald of binnen bereik. De overheden worden betrokken door specifieke advocacy programma’s. Een aandachtspunt is het afronden van de onderzoekscomponenten en het documenteren van geleerde lessen.

In Kenia: 

 • Bijna 120.000 vrouwen en 80.000 mannen werden bereikt met voorlichting over anticonceptie, het gevaar van niet-medische abortus en het voorkomen van vaginale fistels. We trainden 278 traditionele vroedvrouwen om zwangere vrouwen te begeleiden en door te verwijzen naar professionele gezondheidscentra. 350 gezondheidswerkers zijn getraind om complicaties rondom zwangerschap en geboorte te herkennen en deze door te verwijzen. 
 • Via radio-uitzendingen in lokale talen zijn 47.425 mensen bereikt met informatie over het voorkomen en behandelen van fistels. In mei werd een kamp georganiseerd voor hersteloperaties van vrouwen met fistels in een gebied waar dergelijke zorg niet bereikbaar is. In totaal zijn binnen het project nu 87 vrouwen succesvol geopereerd aan een fistel. 6 gezondheidscentra zijn door Amref uitgerust met instrumenten en apparatuur ter ondersteuning van zorg rondom bevalling.
 • Er werden binnen de dorpen waar het programma actief is 14 groepen opgericht waarin mannen elkaar steunen en informeren over zaken rondom gezondheid van moeders.

In Malawi:

 • We bereikten 120.069 vrouwen en 17.209 mannen met voorlichting over anticonceptie, het gevaar van niet-medische abortus en het voorkomen van vaginale fistels. We trainden 245 gezondheidswerkers en 136 personeelsleden van klinieken.
 • 101 vrouwen zijn aan een vaginale fistel geopereerd. 75% van de vrouwen in Mangochi bevalt nu in een kliniek. De fistula herstel operaties lopen goed, nadat het team het personeel van een lokaal hospitaal had getraind om deze operaties zelf te kunnen uitvoeren (waaronder 24 Community Health Workers).
 • In 3 gemeenschappen organiseerden we een social audit waarbij leden uit de gemeenschap het functioneren van het gezondheidscentrum evalueren in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de overheid. Voorraadbeheer van medicijnen en andere medische zaken gaat nu via de computer en mobiele telefoon.

In Uganda:

 • Het project in Uganda verloopt goed. Ondanks de uitloopperiode zijn bijna alle activiteiten al uitgevoerd en de meeste targets behaald. De bewustwordingsactiviteiten hebben 34,235 mensen bereikt.
 • Aandachtspunt is nog het afronden van het onderzoek. Recent heeft het project de strategie van ‘social audits’ (bewoners die een comité vormen om de problemen in klinieken te bespreken) overgenomen van Malawi om op die manier beter in staat te zijn de kwaliteit in de klinieken te verbeteren, ook nadat het project is afgelopen.

Project in het kort

Gebieden: Pokot (Kenia), Soroti, Serere en Katakwi (Oeganda) en Mangochi (Malawi)
Periode:
2013-2016
Financiering:
€ 6.600.000
Aandachtsgebied:
Moedersterfte (Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten)
Gesteund door:
Ministerie van Buitenlandse Zaken