Afrika heeft een schrijnend tekort aan goed opgeleide zorgverleners. Zambia heeft bijvoorbeeld maar drie dokters per 10.000 inwoners. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van met name kinderen. Om het grote tekort aan goed opgeleide zorgverleners op te lossen, geloven wij dat er een vernieuwende aanpak nodig is. Wij leiden zorgverleners op via de mobiele telefoon.
Innovatieve leerplatforms als mobiele applicatie
Om het grote tekort aan goed opgeleide zorgverleners in Afrika op te lossen, is er een vernieuwende aanpak nodig. In samenwerking met partners hebben we twee innovatieve leerplatforms ontwikkeld: Leap en Jibu. Met deze mobiele applicaties leiden wij zorgverleners op. Via hun eigen mobiele telefoon kunnen zij eerder geleerde kennis herhalen en nieuwe kennis opdoen. Zo vaak als ze zelf willen, op momenten dat het hen uitkomt en in hun eigen tempo. Zo bereiken we méér zorgverleners én worden zij door hun scholing minder lang uit het werk gehaald. Bovendien spelen kosten zoals vervoer, huisvesting en teruggang in salaris vanwege studietijd geen rol.
Trainingen volgen met Leap
Leap werkt op elke mobiele telefoon en heeft een trainingsfunctie, waarbij er gebeld kan worden naar een gratis nummer om gesproken lessen te volgen. Verder heeft de applicatie een chatfunctie zodat de lokale zorgverleners onderling informatie kunnen delen en elkaar kunnen helpen. En er is berichtfunctie om belangrijke informatie met één druk op de knop te delen met tienduizenden zorgverleners! Dat de succesvolle mobiele applicatie ook waardevol is in de strijd tegen een virusuitbraak is al bewezen: in 2016 kregen we de cholera-uitbraak dankzij Leap onder controle! Toen het coronavirus uitbrak, hebben wij meer dan 160.000 zorgverleners getraind op corona.
Onderwijs volgen via Jibu
Jibu is een onderwijs- en kennisapplicatie voor een groot aantal verpleeg- en verloskundigen. De naam van de app is gebaseerd op het woord ‘Jibu’ en dat betekent ‘antwoord’ in het Kiswahili. De app werkt via 4G en maakt de verschillende lesmodules toegankelijk. De lesmodules bestaan uit videolessen, een bijbehorende database met medische informatie en een communicatieplatform. De verpleeg- en verloskundigen kunnen zelf de relevante leermodules uitkiezen en downloaden. Bovendien kunnen zij via het communicatieplatform onderling met elkaar communiceren en elkaar ondersteunen.
Lokale zorgverleners zijn in Afrika cruciaal
In Afrika vormen de lokale zorgverleners de cruciale schakel tussen de mensen in de dorpen en de ziekenhuizen. Zij gaan bij de mensen thuis langs, geven voorlichting over hoe gezond te blijven en maken onderwerpen als gezinsplanning, hiv en huiselijk geweld bespreekbaar. Ook begeleiden ze zwangerschappen, checken of kinderen vaccinaties krijgen en verwijzen door naar de ziekenhuizen als het nodig is.
Help je ook mee?
Dankzij de lokale zorgverleners krijgen de mensen in de dorpen de zorg die ze nodig hebben. Zij kunnen het grote tekort aan medisch personeel dichten en de druk op de ziekenhuizen verminderen. Mits zij goed zijn opgeleid. Help je ook mee?