Testuitslagen baren Keniaanse laborant zorgen

Meten is weten luidt een welbekend adagium in Nederland. Voor de 29-jarige Keniaanse Esther is meten haar dagelijkse werk. Zij werkt als leidinggevende op het laboratorium van het Emali-model ziekenhuis in Makueni. De testen geven haar en haar collega’s inzicht hoe het gaat met de gezondheid in de gemeenschap, bijvoorbeeld van zwangere vrouwen. Ze is dolblij met de schenking van medische apparatuur door Philips en Amref Health Africa, waardoor op het laboratorium ruim tweeduizend testen per maand goed kunnen worden uitgevoerd. De uitslag van de zwangerschapstesten tijdens COVID-19 baren haar zorgen, want het aantal tienerzwangerschappen stijgt. Een corona babyboom?

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Hoge kwaliteit moeder-en kindzorg 

Tijdens haar zwangerschap bezocht moeder Veronicah het lokale ziekenhuis vaak voor consultatiediensten en dit doet ze nu haar dochtertje geboren is nog steeds. “De Child Welfare Clinic hier is erg goed!” Esther werkt - in opdracht van de lokale overheid van Makueni - samen met twee collega’s aan laboratoriumzaken op de kliniek. Volgens haar is de kwaliteit van de gezondheidszorg te danken aan de verschillende apparaten die gekocht zijn met hulp van Philips en Amref Health Africa.

corona babyboom
Esther - leidinggevende laboratorium Makueni County

Partnership Philips en Amref Health Africa

Sinds 2013 werkt Amref in partnerschap met Philips aan een nieuw zorgmodel voor Afrika. Dit wordt onderzocht en getest in Makueni County. In het partnerschap worden ziekenhuizen opgeknapt en uitgerust met goede apparatuur. Dankzij de koelkast, centrifugemachine, incubator en microscoop kunnen Esther en haar collega’s zo’n tweeduizend tests per maand goed uitvoeren. Enthousiast vertelt ze: “Dat kunnen verschillende tests zijn. Zoals testen we op malaria, zwangerschap én op corona. We zijn erg blij! Met deze apparatuur kunnen we mensen in Emali en de omgeving rondom de stad goed bedienen.” 

Babyboom tijdens corona onder tieners

Esther is verre van blij met het gestegen aantal tienerzwangerschappen die uit de testen op het Keniaanse laboratorium blijkt. Het gaat volgens haar om twee of drie keer zoveel als voor corona. “Dat is niet goed. De meisjes zijn te jong en het zijn veel te veel gevallen.” 

Ieder jaar bevallen 2,5 miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 16 jaar oud zijn. Dat zijn 6.850 meisjes per dag. In Sub-Sahara Afrika komen de meeste tienerzwangerschappen voor. Kindhuwelijken en tienerzwangerschappen staan vaak in relatie tot elkaar. Zodra kinderen getrouwd zijn hebben zij ook seks met hun echtgenoot, wat soms ook gedwongen gebeurt. De coronacrisis zorgt momenteel voor een toename in seksueel geweld. Een zwangerschap op jonge leeftijd brengt helaas grote risico’s met zich mee. Zwangerschapscomplicaties – zoals bloedingen of onveilig uitgevoerde abortussen – zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder meisjes tussen de 15 en 19. Bron: WHO.  

Amref houdt het in de gaten

Amref Health Africa traint lokale zorgverleners zodat zij de mensen in hun dorp onder meer bewust kunnen maken van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van meisjes en vrouwen. De lokale zorgverleners zijn de oren en ogen van het dorp en kunnen alles goed in de gaten houden. Mochten meisjes het risico lopen op seksueel geweld dan staan ze in nauw contact met de kinderbescherming. Door lokale rolmodellen te trainen (champions) die via radio voorlichting geven kunnen we ook mensen bereiken in afgelegen gebieden. 

Wil jij de Afrikaanse zorgverleners en gezondheidsprofessionals zoals Esther steunen? Doneer hier zodat wij meer zorgverleners kunnen trainen en klinieken kunnen opknappen.

delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dankzij de steun van onze donateurs bereiken we veel. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu