Bevallen met een mondkapje op?

Hoe is het om te bevallen midden in een lockdown? Moet je bevallen met mondkapje op? Op het Afrikaanse continent is het misschien nog wel een veel groter dilemma dan in Europa. De medische zorg richt zich voornamelijk op het bestrijden van het coronavirus. Hierdoor staan essentiele diensten zoals moeder-en kindzorg onder grote druk. Amref Health Africa traint zorgverleners zodat moeders de juiste zorg krijgen. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Regina is een van die moeders. De vrouw heeft twee kinderen, woont in Kenia en worstelt om financieël rond te komen. "Voor de lockdown verkocht ik ‘mitumba’ - tweedehands kleding – maar de overheid heeft de import van tweedehands kleding verboden,” vertelt Regina. Ze vervolgt: “Men is bang dat het coronavirus in de kleding zou zitten. Dit gaf mij veel stress want ik had amper geld om rond te komen. Ik moest natuurlijk gewoon mijn huur betalen en ik was ook zwanger van mijn zoontje Nicholas.” Vanwege geldproblemen besloot Regina om te besparen op haar zorgkosten en niet naar het ziekenhuis te gaan. Regina: “Ik was bang om naar het ziekenhuis te gaan uit angst om besmet te raken met corona. Daarom heb ik niet al mijn consultatiegesprekken afgerond.”  

Medische zorg voor, tijdens en na de zwangerschap is essentieel voor moeder en kind. Een goed opgeleide verloskundige kan 500 vrouwen per jaar helpen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de kans aannemelijk dat het gebruik van echoapparatuur tijdens de zwangerschap de kans op complicaties aanzienlijk kan verkleinen. Helaas krijgt slechts 25% van de zwangere vrouwen in Kenia een controle met echo tijdens de zwangerschap. Ter vergelijking: Nederland krijgen alle zwangere vrouwen minimaal twee echo’s gedurende de gehele zwangerschap. 

De oren en ogen van de gemeenschap 

Regina vertelt verder: “Mijn lokale zorgverlener Ann kwam erachter dat ik niet naar mijn consultatiegesprek ging en overtuigde mij toen om wel te gaan.” Ann is een van de 64.000 lokale zorgverleners in Kenia die door Amref is getraind tijdens de coronapandemie. “Het Emali-model ziekenhuis in Makueni County was heel schoon en mooi – een hele geruststelling. Het is een fijn gevoel om te weten dat je in goede handen bent en er een goed opgeleide verloskundige klaar staat om je te helpen,” zegt Regina trots met blije baby Nicholas op haar schoot. Zonder lokale zorgverlener was Regina waarschijnlijk thuis bevallen. De kans dat er iets mis gaat bij een thuisbevalling is groot in Kenia. 

bevallen mondkapje

Regina (links) en lokale zorgverlener Ann

Minder ziekenhuisbezoeken door Corona

Het verhaal van Regina is geen uitzondering. “Door het coronavirus zien wij minder zwangere vrouwen dan voor de pandemie”, vertelt Jemimah een verloskundige die werkt in de kliniek waar Regina is bevallen. De lockdown zorgt ervoor dat veel gezinnen in geldnood zitten. Thuiswerken is een luxe en veel mensen, net zoals Regina, zijn afhankelijk van verkoop op een lokale markt. Omdat er veel angst heerst durven mensen soms niet naar het ziekenhuis te gaan. Gelukkig kunnen de lokale zorgverleners die in de dorpen rondlopen deze mythes ontkrachten. "Of de vrouwen een mondkapje dragen tijdens het bevallen? Welnee, tijdens het puffen mag het mondkapje gewoon af,” antwoord Jemimah lachend. 

De zorg achteruit

Sinds 2000 is er enorm veel vooruitgang geboekt: moedersterfte is wereldwijd met 44 procent teruggedrongen. Het aantal sterfgevallen onder de vijf is enorm gedaald – in 1990 waren dit nog 12,5 miljoen kinderen en nu zijn dat er 5.2 miljoen.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt echter dat de coronapandemie de vooruitgang in ontwikkelingslanden weer jaren terug zal zetten. Miljoenen levens zullen op het spel staan als gevolg van de aanhoudende pandemie als we niets doen. Met moeder Regina en baby Nicholas liep het gelukkig goed af dankzij de zorgverleners van Amref.

delen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dankzij de steun van onze donateurs bereiken we veel. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu