Tena Lesalam: gezondheidszorg als wapen in de strijd voor vrede

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2023 - december 2026
  • Locatie: Noord Ethiopië
  • Doel: Tena Leselam staat voor ‘Gezondheid voor vrede.’ Het project richt zich op het bieden van zorg als basis voor het opbouwen van vrede in de noordelijke regio’s van Ethiopië.
  • Thema: Medische zorg voor iedereen

Gezondheid voor vrede: dat betekenen de woorden tena leselam in het Amhaars. Daarmee omschrijven ze de kern van dit project: we ondersteunen Ethiopische gemeenschappen en de overheid bij in de wederopbouw van de zorg in regio's waar een hevige burgeroorlog heeft gewoed. 

Het probleem: een verwoest zorgstelsel

In het noorden van Ethiopië woedde tussen 2020 en eind 2022 een bloedige burgeroorlog. Duizenden inwoners van de provincies Tigray, Amhara en Afar werden daarbij gedood, kinderen verloren hun ouders en tegen vrouwen werd seksueel geweld als militair wapen ingezet. Ruim 5,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht naar aangrenzende provincies.

In november 2022 werd een wankele vrede getekend. Maar dat rebellen vertrokken, betekende niet dat de noodsituatie voorbij was: de oorlog liet een spoor van vernieling na, met grote negatieve gevolgen voor de (mentale) gezondheid van de bevolking. Sociale voorzieningen als scholen, ziekenhuizen en waterpunten die cruciaal zijn voor de gezondheid van de gemeenschap en de bewatering van landbouwgrond zijn geplunderd en vernield. Akkers zijn verwoest.  

8.9 miljoen Inwoners van Amhara zijn getroffen door de oorlog
100.000 Mensen met directe zorgbehoefte moesten het zonder stellen
350.000 Kinderen jonger dan vijf jaar zijn ontheemd
Vrouwen en kinderen Affar Ethiopië

Daarom is er dringend hulp nodig. En dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van € 2 miljoen kunnen we die bieden! 

Daarbij kijken we verder dan de acute vraag. Door de zorg op de lange termijn te verbeteren, zo geloven we, krijgen de inwoners weer toekomstperspectief – iets wat nodig is voor het behoud van rust en vrede in het gebied. Nazorg voor de slachtoffers van de oorlog is daarbij cruciaal. Zo hebben vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld en daardoor zwanger raakten, psychologische hulp en medische nazorg nodig voor henzelf en hun kinderen.

Daarnaast moeten de verwoeste waterpunten snel worden gerepareerd om ziektes als cholera en diarree bij door de hongersnood toch al verzwakte vluchtelingen te voorkomen. Om de gelijkheid tussen mensen te waarborgen en verdere armoede tegen te gaan, zijn inkomsten en leningen nodig. En om de vrede te bewaren moeten verbindende activiteiten worden georganiseerd tussen inwoners en vluchtelingen.  

Onze aanpak

  • Verbeteren van de gezondheid van 300.000 vrouwen en kinderen.
  • Herstel van 15 kleine ziekenhuizen in de provincies Amhara en Afar.
  • Behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en trainen van zorgverleners op preventie en behandeling van seksueel geweld.
  • Werken aan een toekomstperspectief met 25.000 jongeren en vrouwen.
  • Heropbouw van waterpunten, wc’s, douches en wasbakken.
  • Betere zorg leveren aan ruim 1.1 miljoen vluchtelingen en inwoners.

Door de toegang tot zorg te vergroten, zullen de inwoners van dit gebied weerbaar worden. Wie gezond is, lichamelijk en geestelijk, is immers veel beter in staat te werken aan een goede toekomst. 

Help de slachtoffers in Ethiopië

Wil jij ook bijdragen aan het herstel van de zorg? Zodat inwoners van het noorden van Ethiopië weer kans krijgen op een gezonde toekomst en vrouwen een begin kunnen maken met het verwerken van hun trauma's? Geef dan nu! 

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu