Bescherm waterbronnen Afrika voor een ziektevrije toekomst

21 juli 2022

Volgens de WHO zal in 2025 de helft van de wereldbevolking in gebieden met weinig water wonen - dat is over 3 jaar! Hoe langzamer we klimaatverandering tegengaan, hoe sneller onze beperkte grondwatervoorraden uitgeput raken. Dit kan in de toekomst een probleem worden als we een soortgelijk virus als Covid-19 willen bestrijden, schrijft onze Keniaanse collega - programmadirecteur WASH en verwaarloosde tropische ziekten - Martin Muchangi. 

Handenwassen als voorrecht 

Covid-19 heeft ons ervan bewust gemaakt hoe belangrijk eenvoudige acties zoals handen wassen met schoon water en zeep zijn. Dat herinnert ons er ook aan dat toegang tot deze basisbronnen een voorrecht is voor velen. In Oost-Afrika, waar investeringen in water- en sanitaire infrastructuur ver achterblijven bij rijkere regio's, kunnen 63% van de mensen in stedelijke gebieden hun handen niet wassen vanwege gebrek aan faciliteiten. Dat zijn 258 miljoen mensen. 

Verlangen naar normaliteit

Het verlangen naar een wereld waarin Covid-19 geen rol meer speelt groeit met de dag. Geen enkele ziekte in de recente geschiedenis is zo alomtegenwoordig geweest als Covid-19. Tot nu zijn er 470 miljoen bevestigde gevallen en 6 miljoen doden. Ook zijn miljarden dollars verloren toen de wereldwijde handel tot stilstand kwam, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie Organisatie (WHO) in maart 2020 Covid-19 uitriep tot een wereldwijde pandemie. 

Uitputting waterbronnen door klimaatverandering 

Het feit dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Afrika een nog groter risico lopen door een gebrek aan toegang tot zo'n kritieke hulpbron als water om handen te wassen, zou ons allemaal zorgen moeten baren. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur en drogen de waterbronnen zowel boven als onder de grond op, met acute waterschaarste als gevolg. Terwijl grondwater het belangrijkste goed is om te beschermen. Deze essentiële hulpbron levert namelijk de helft van al het water dat wereldwijd door huishoudens wordt gebruikt, een kwart van al het irrigatiewater dat in de landbouw wordt gebruikt en een derde van de watervoorziening die nodig is voor de industrie. Hoe langzamer we klimaatverandering aanpakken, hoe sneller onze beperkte grondwatervoorraden uitgeput zullen zijn. 

Omarm klimaatactie 

75% van de Afrikaanse bevolking is afhankelijk van grondwaterbronnen - zoals putten en boorgaten - voor drinkwater en ander huishoudelijk gebruik. Uitputting en opdroging van deze bronnen zorgt voor mindere voedselvoorzieningen en ook verslechterde sanitaire voorzieningen en hygiëne. Dat maakt het nog moeilijker om te herstellen van de Covid-19 pandemie, en kan juist uitbraken van nieuwe ziekten aanwakkeren. Dat zorgt er weer voor dat we onze wereldwijd gestelde gezondheidsdoelen nog moeilijker halen. En ook niet op een zinvolle manier deel kunnen nemen aan de wereldwijde economische groei, het beperkt onze ontwikkeling. Bescherm daarom de waterbronnen van Afrika door in actie te komen voor het klimaat voor een ziektevrije toekomst. 

Dit stuk is een compilatie van het opiniestuk zoals dit is gepubliceerd op News24

Verder lezen

delen
Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu