Elisabeth (43) is afkomstig van de Yao-stam. Ze woont in het dorpje Lulanga in Malawi met haar drie zonen en drie dochters. "Ik hoop dat mijn dochters hun school zullen afmaken", vertelt de vrouw.
Helaas is het niet vanzelfsprekend voor alle meisjes in Malawi om naar school te gaan. “Veel ouders in deze buurt zijn arm en zijn nooit naar school geweest. Hierdoor hechten ze weinig waarde aan onderwijs”, vertelt Elisabeth. “Ze willen het liefst hun dochter zo jong mogelijk uithuwelijken aan een rijke man zodat ze daar hopelijk een graantje van mee kunnen pikken en zo bovendien een mond minder te voeden hebben.”
Initiatie ritueel
Elisabeth vertelt: "In Malawi komen schadelijke tradities voor. Alle jongens en meisjes moeten rond hun 10de jaar een ‘initiatie ritueel’ doorlopen waar ze leren hoe ze zich als volwassenen dienen te gedragen. Tijdens deze kampen worden ze echter ook aangemoedigd om na afloop van het ritueel met seks te gaan experimenteren. De meisjes wordt geleerd hoe ze een man moeten behagen. Hierdoor zijn er veel tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Malawi. Dit is schadelijk voor de toekomst van meisjes, die hierdoor sneller stoppen met school en dus aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt hebben. Ik heb mijn kinderen nooit naar dit ritueel laten gaan. Ik vind het erg problematisch dat wij in de Yao-stam onze kinderen op jonge leeftijd laten trouwen.”
Kindhuwelijken en tienerzwangerschappen stoppen
Elisabeth: “Gelukkig begint hier langzaam een einde aan te komen aan dankzij het werk van Amref Flying Doctors. De mensen in ons dorp leren nu eindelijk hoe schadelijk kindhuwelijken en tienerzwangerschappen voor de meisjes zijn. Het is zo treurig als meisjes op jonge leeftijd al zwanger worden. Ze hebben een veel hoger risico op complicaties tijdens de bevalling, waardoor zijzelf of hun baby zelfs kunnen overlijden. Amref Flying Doctors geeft voorlichting over het gebruik van anticonceptie. De veranderingen zijn langzaam zichtbaar maar nog steeds zijn veel ouders niet bereikt.”
Educatie is belangrijk
“Het is belangrijk dat meisjes een diploma halen zodat ze een baan kunnen krijgen, zichzelf kunnen onderhouden en onafhankelijk kunnen worden”, vindt Elisabeth.
Contact
-
Wat is het bezoekadres van Amref Health Africa?
Amref Health Africa
Schuttersveld 9
2316 XG Leiden -
Hoe vertelt Amref Health Africa donateurs over het uitgeven van gedoneerd geld?
Als donateur ontvang je vier keer per jaar onze nieuwsbrief Afya Bora Afrika. Hierin lees je over de projecten die je steunt. Ook lees je over ons werk en word je uitgenodigd voor evenementen. Je kunt je ook inschrijven voor de maandelijkse e-mailnieuwsbrief. Verder kun je ons jaarverslag lezen en ons volgen op social media. Je vindt ons op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
-
Kan ik de nieuwsbrief via e-mail ontvangen?
Ja, dat kan! Naast onze papieren nieuwsbrief versturen wij ook iedere maand een nieuwsbrief via e-mail. Hierin lees je bijvoorbeeld het laatste nieuws over onze projecten en bijzondere Nederlandse acties. Meld je aan voor onze gratis e-mailnieuwsbrief.
-
Hoe komt Amref Health Africa aan mijn adresgegevens?
Als je in het verleden geld naar ons hebt overgemaakt, hebben we je toen in onze donateursadministratie opgenomen. Het kan zijn dat je daarna door ons bent gevraagd om nog een keer te doneren.
Wil je niet dat we nog contact met je opnemen voor donaties? Laat het ons dan weten via info@amref.nl
of 071-5769476.
Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.
-
Hoe kan ik mijn adres laten wijzigen?
Ga je verhuizen? Je kunt je adreswijziging eenvoudig doorgeven via het adreswijzigingsformulier op onze website. Als je het formulier invult, hebben we alle informatie die nodig is om jouw adreswijziging door te voeren.
Je kunt ook bellen naar 071-57 694 76. Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.
-
Hoe werkt het bel-me-niet-register?
Bedrijven en organisaties mogen mensen niet ongevraagd bellen als ze in het bel-me-niet-register staan, tenzij er een relatie is. Voordat we iemand bellen, moeten we dit controleren. Ben je ingeschreven in het bel-me-niet-register en heb je ooit aan ons een donatie gedaan? Dan mogen we je toch bellen.
Wil je niet dat we nog contact met je opnemen? Laat het ons dan weten via info@amref.nl of 071-5769476.
Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 10:00 - 12:00 en tussen 14:00 - 16:00 uur.
-
Ik word door jullie gebeld, waarom is dat?
Wij bellen u om u te informeren over onze projecten, omdat u zich onlangs heeft aangemeld als donateur of een petitie heeft ondertekend.
Amref Health Africa belt met de volgende nummers: 071 2206249, 071 2206185, 071 7820503, 071 2040322, 071 2006979, 071 2081949, 071 7620769, 070-8910221, 071-2040322 en 070 7001723. Heb je ons gemist? Wij proberen over een paar dagen weer contact met je op te nemen.
-
Ik wil niet meer gebeld worden door jullie. Kan dat?
Jammer dat je niet meer gebeld wil worden door Amref Health Africa over het werk dat wij in Afrika doen. Je kan een mail sturen naar info@amref.nl zodat wij je voortaan niet meer bellen.
-
Ik wil in contact komen met de persvoorlichter
Voor meer informatie, interviewverzoeken, beeldmateriaal of persreizen neem contact op met een van onze persvoorlichters.
“Ik heb nooit van mijn man afhankelijk willen zijn. En die boodschap geef ik ook aan mijn kinderen mee: maak je school af zodat je een baan kan vinden en voor jezelf kunt zorgen.”