Abigael Tepela is een jonge vrouw van 17 jaar. Ze woont in Kilonito, Kenia. Tijdens het ‘alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis’ is zij uitgeroepen tot Miss ARP. Abigael: "Als rolmodel kan ik nu andere meiden inspireren om ‘nee’ te zeggen tegen de besnijdenis. Ik ben ongelooflijk trots dat ik door mijn dorp uit alle Masai vrouwen ben verkozen tot Miss ARP. Deze benoeming geeft mij extra kracht om te strijden tegen meisjesbesnijdenis en andere meisjes te helpen.”
Een traumatische ervaring
Abigael: “Rond mijn achtste zag ik dat mijn nicht werd besneden. Het gebeurde bij de buren van mijn oma en de volwassenen vertelden mij dat mijn nichtje nu veranderde van meisje in een vrouw. Mijn nicht gilde van de pijn terwijl haar benen waren vastgebonden en een vrouw haar handen vasthield. De gebeurtenis maakte grote indruk, ik wilde dit nooit zelf ondergaan.”
Abigael’s moeder respecteerde gelukkig haar dochters keuze. “Mijn moeder vertelde me hoe pijnlijk de besnijdenis bij haar was geweest en dat ze had geprobeerd om te ontsnappen maar dat er geen uitweg was omdat zij bij niemand terecht kon”, vertelt Abigael. “In mijn dorp zijn ongeveer driekwart van de meisjes van mijn leeftijd besneden. De meesten stoppen daarna direct met school. De besneden meisjes proberen mij soms over te halen om me toch te laten besnijden. Ze denken dat het normaal is en bij volwassen worden hoort. Ze vinden mij raar en pesten mij, ik hoor er niet bij omdat ik onbesneden ben. Ik weet dat ik met hen moet blijven praten zodat zij inzien dat dit een schadelijke traditie is voor hun toekomst.”
Educatie is de sleutel
Met hulp van haar moeder slaagde Abigael erin om een studiebeurs te krijgen van de Keniaanse Equity Bank waardoor ze naar een goede kostschool kon. “Ik ben dankbaar dat ik wel kan studeren. Ik ben bijna klaar met mijn middelbare school en wil daarna Business Management and Finance studeren. Dit allemaal dankzij het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis van Amref Flying Doctors."
Risico’s besnijdenis Masai vrouwen
“Ik heb tijdens het alternatieve ritueel veel geleerd over de risico’s van de besnijdenis. Dit helpt me om ook op te komen voor andere meisjes zodat we niet langer deze besnijdenis hoeven te ondergaan en deze schadelijke traditie uiteindelijk zal stoppen”, zegt Abigael opvallend zelfverzekerd. “Ik overtuig andere meisjes dat zij zich ook moeten uitspreken tegen de besnijdenis, net als wat ik heb gedaan. Steeds meer meisjes kiezen ervoor om hun school af te maken, dat is goed."
"Veel mensen in onze Masai-gemeenschap geloven nog altijd dat mannen beter beslissingen kunnen nemen dan vrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat we gelijk zijn. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat ook wij Masai vrouwen gaan werken zodat we zelfstandig worden en beter voor onze rechten kunnen opkomen. Ik probeer deze tradities te veranderen.”
Contact
-
Wat is het bezoekadres van Amref Health Africa?
Amref Health Africa
Schuttersveld 9
2316 XG Leiden -
Hoe vertelt Amref Health Africa donateurs over het uitgeven van gedoneerd geld?
Als donateur ontvang je vier keer per jaar onze nieuwsbrief Afya Bora Afrika. Hierin lees je over de projecten die je steunt. Ook lees je over ons werk en word je uitgenodigd voor evenementen. Je kunt je ook inschrijven voor de maandelijkse e-mailnieuwsbrief. Verder kun je ons jaarverslag lezen en ons volgen op social media. Je vindt ons op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
-
Kan ik de nieuwsbrief via e-mail ontvangen?
Ja, dat kan! Naast onze papieren nieuwsbrief versturen wij ook iedere maand een nieuwsbrief via e-mail. Hierin lees je bijvoorbeeld het laatste nieuws over onze projecten en bijzondere Nederlandse acties. Meld je aan voor onze gratis e-mailnieuwsbrief.
-
Hoe komt Amref Health Africa aan mijn adresgegevens?
Als je in het verleden geld naar ons hebt overgemaakt, hebben we je toen in onze donateursadministratie opgenomen. Het kan zijn dat je daarna door ons bent gevraagd om nog een keer te doneren.
Wil je niet dat we nog contact met je opnemen voor donaties? Laat het ons dan weten via info@amref.nl
of 071-5769476.
Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.
-
Hoe kan ik mijn adres laten wijzigen?
Ga je verhuizen? Je kunt je adreswijziging eenvoudig doorgeven via het adreswijzigingsformulier op onze website. Als je het formulier invult, hebben we alle informatie die nodig is om jouw adreswijziging door te voeren.
Je kunt ook bellen naar 071-57 694 76. Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.
-
Hoe werkt het bel-me-niet-register?
Bedrijven en organisaties mogen mensen niet ongevraagd bellen als ze in het bel-me-niet-register staan, tenzij er een relatie is. Voordat we iemand bellen, moeten we dit controleren. Ben je ingeschreven in het bel-me-niet-register en heb je ooit aan ons een donatie gedaan? Dan mogen we je toch bellen.
Wil je niet dat we nog contact met je opnemen? Laat het ons dan weten via info@amref.nl of 071-5769476.
Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, tussen 10:00 - 12:00 en tussen 14:00 - 16:00 uur.
-
Ik word door jullie gebeld, waarom is dat?
Wij bellen u om u te informeren over onze projecten, omdat u zich onlangs heeft aangemeld als donateur of een petitie heeft ondertekend.
Amref Health Africa belt met de volgende nummers: 071 2206249, 071 2206185, 071 7820503, 071 2040322, 071 2006979, 071 2081949, 071 7620769, 070-8910221, 071-2040322 en 070 7001723. Heb je ons gemist? Wij proberen over een paar dagen weer contact met je op te nemen.
-
Ik wil niet meer gebeld worden door jullie. Kan dat?
Jammer dat je niet meer gebeld wil worden door Amref Health Africa over het werk dat wij in Afrika doen. Je kan een mail sturen naar info@amref.nl zodat wij je voortaan niet meer bellen.
-
Ik wil in contact komen met de persvoorlichter
Voor meer informatie, interviewverzoeken, beeldmateriaal of persreizen neem contact op met een van onze persvoorlichters.
“Ik geloof dat we vrouwenbesnijdenis binnen een paar jaar kunnen uitbannen. Dat moet gewoon, want het heeft een negatieve invloed op onze samenleving."