Bescherm de meisjes in Kenia

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2021 - juli 2025
  • Locaties: Kajiado, Narok
  • Doel: Een eind maken aan de schadelijke traditie van meisjesbesnijdenis in Kenia
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Meisjesbesnijdenis is een hardnekkige traditie waarmee veel nomadische gemeenschappen de overgang markeren van meisje naar vrouw. Samen met vooruitstrevende Masai ontwikkelde Amref Flying Doctors daarom een alternatief. Dit bespaarde al 21.000 meisjes een extreem pijnlijke ingreep. Dat is een geweldig resultaat, maar door aanhoudende droogte in het gebied stijgt het aantal besnijdenissen weer. 

Meisjesbesnijdenis is verboden in Kenia. Toch worden er in veel stammen nog meisjes besneden om de overgang naar volwassenheid te markeren. Amref wil dat aan deze praktijk een einde komt. En onze projecten hebben succes: in de regio Kajiado, waar veel Masai wonen, is het aantal besnijdenissen zelfs met 25% afgenomen. Lees hier meer over onze impactstudie waarin de resultaten in kaart zijn gebracht. 

Onze aanpak

Amref strijdt op een aantal manieren tegen meisjesbesnijdenis: 

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen

Om meisjesbesnijdenis uit te bannen, is het belangrijk dat een hele gemeenschap overtuigd wordt. Wij weten uit ervaring dat we, voor we dit gevoelige onderwerp ter sprake brengen, eerst het vertrouwen moeten winnen. Dat doen we door waterpunten aan te leggen, waardoor de mensen niet meer ziek worden. Daarmee helpen we direct ook de meisjes. Zij hoeven niet meer dagelijks uren te lopen om water te halen en kunnen in die tijd gewoon naar school. 

Goede voorlichting

Als er een band is opgebouwd met een gemeenschap, geven we geven voorlichting over seksualiteit en leggen we uit waarom het zo belangrijk is dat meisjes hun school afmaken. Bij deze voorlichting worden ook jongens en mannen betrokken. Daarnaast gaan we in gesprek met de stamoudsten. Dit is heel belangrijk, want zij zijn de meest invloedrijke personen binnen hun gemeenschap. Als zij om zijn, volgt de rest meestal snel. Je kan hier lezen hoe zo'n stamoudste beslist dat besnijdenissen in de ban gaan. 

Opvanghuis: A Nice Place

Meisjes die om wat voor reden ook toch moeten vluchten voor besnijdenis of een gedwongen huwelijk, kunnen terecht in A Nice Place. Dit toevluchtsoord werd opgericht door Nice Leng'ete, die zelf twee keer aan een besnijdenis ontsnapte en daarna door Amref werd opgeleid tot 'champion' in de strijd tegen deze traditie. De meisjes gaan hier naar school, en kunnen leren programmeren, ondernemen of een leiderschapstraining volgen.  

meisjes bij alternatief ritueel

Alternatief ritueel zónder besnijdenis

Als een gemeenschap overtuigd is, organiseren we ons alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis. Die bestaat uit een serie workshops, die drie dagen duren. Meisjes én jongen leren daar veel over hun lichaam, seksualiteit, het belang van onderwijs en zelfbeschikking. De afsluiting vindt 's avonds plaats, met zang, dans, prachtige kleding en een ereboog. Met al het moois uit de nomadentraditie dus, zonder dat er een mes aan te pas komt.

Langdurig volgen

We verliezen de meisjes die een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis hebben doorlopen, niet uit het oog. Want helaas heeft de praktijk uitgewezen dat sommige gezinnen toch nog druk op hun dochter leggen om zich te laten besnijden. We volgen de meisjes daarom tot ze 25 jaar zijn, waarbij we gegevens verzamelen over hun opleiding en hun woonsituatie. Elke zes maanden checken we hoe het met ze gaat. Op basis daarvan kunnen we onze aanpak bijstellen, als dat nodig is. 

21.000 meisjes ontkomen aan besnijdenis
25% minder meisjes besneden in Kajiado (Kenia)

Onze ambitie

Het is ons doel om, in samenwerking met progressieve Masai, meisjesbesnijdenis in Kenia voorgoed te stoppen. Daarom richten we ons, behalve op Kajiado, ook op de provincie Narok, waar veel culturele leiders van de Masai wonen. Zij hebben gezien hoe onze aanpak in Kajiado werkt en willen graag met ons samenwerken.

Help jij ons dit te bereiken?

Verder lezen

delen
Stop geweld tegen meisjes en vrouwen. Help je mee?
Doneer nu