Stoppen van kindhuwelijken in Malawi

Projectinformatie

  • Looptijd: juni 2017 - december 2021
  • Locatie: Mangochi
  • Doel: Het voorkomen van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken zodat meisjes gezond en veilig kunnen opgroeien.
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

In Malawi trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met dit project willen wij tienerzwangerschappen en kindhuwelijken voorkomen. 


 

Tienerzwangerschappen en -huwelijken komen veel voor vanwege een gebrek aan voorlichting. 31% van de jonge moeders zegt dat ze niet zwanger wilde worden en 9,3% zegt dat ze liever langer had gewacht. Dit blijkt uit een onderzoek van YFHS (Evaluation Study). 

Tienerzwangerschappen zijn lichamelijk gevaarlijk. Zwangere tienermeisjes en hun baby’s lopen een groter risico op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit zie je ook terug in de cijfers, want in Malawi overlijden 4.090 baby’s en 634 moeders per 100.000 geboortes. In Mangochi, een regio in Malawi, overlijden zelfs 5.454 baby’s en 700 moeders per 100.000 geboortes (aldus een onderzoek van UNICEF uit 2013).

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

"Ik wil meisjes in mijn gemeenschap overtuigen om hun school af te maken."

Thokozani is een sociaal werker in Malawi. Op haar elfde werd ze gedwongen om seksuele handelingen te verrichten. Vandaag de dag wordt zij nog steeds geconfronteerd met de emotionele gevolgen van dit misbruik. Om te voorkomen dat andere meisjes hetzelfde meemaken, geeft ze nu voorlichting over seks en het recht op zelfbeschikking. Dankzij haar lessen leren meisjes wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf op moeten komen.

Met dit project versterken we de positie van jongens en meisjes in de regio Mangochi. In dit deel van het land komen tienerzwangerschappen in verhouding het meeste voor: wel 48% van de meisjes raakt als tiener zwanger. 

Lokale zorgverleners, door ons getraind, geven voorlichting om de houding te veranderen. We vinden het belangrijk dat mensen begrijpen wat de risico’s en gevolgen zijn van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken, en hoe ze ze kunnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat ouders hun kinderen beschermen. 

Activiteiten en resultaten

Verder willen we de tieners zelf sterker maken. Dit doen we via tienerclubs waarmee we grote groepen jongeren in één keer bereiken. We leren ze wat hun rechten zijn en dat ze gebruik kunnen maken van gezondheidszorg. Verder leren ze over de gevolgen van tienerzwangerschappen en hoe ze “nee” kunnen zeggen tegen seks, trouwen en misbruik. Afgelopen jaar hebben binnen het project 4.545 jongeren seksuele voorlichting gekregen en 1.312 jongeren ontvingen voorbehoedsmiddelen. 

Verder lezen

delen
Stop geweld tegen meisjes en vrouwen. Help je mee?
Doneer nu