Klimaatmars 2021: wij waren erbij

9 november 2021

Onze collega Godefroid (50) en zoon Luc (7) liepen op zaterdag 6 november samen, met ruim 40.000 betogers, de Klimaatmars in Amsterdam. ‘Ik ben hier voor de toekomst van mijn zoon, hij gaat de ernstige gevolgen van de klimaatverandering meemaken.”

Godefroid Nimbona werkt ruim 4 jaar bij Amref Flying Doctors als Programma Manager. “Tijdens mijn werk voor Amref heb ik met eigen ogen de extreme gevolgen van klimaatverandering gezien”, zegt Godefroid. Zijn reis naar Oeganda  heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. “Ik heb meisjes van 6 jaar oud gesproken die dagelijks kilometers moesten lopen om schoon water te halen voor het gezin, omdat hun waterbron overstroomd was. Als je hoort dat meisjes van Luc’s leeftijd niet naar school gaan en elke dag zo’n zware taak moeten volbrengen, raakt dit je diep.”

De balans is zoek

Godefroid: “Ik loop al jaren mee aan manifestaties tegen klimaatverandering. Voor mij is de balans in de wereld zoek. Bosbranden, extreme droogte en overstromingen. De berichten hierover worden steeds alarmerender.” De coronapandemie is voor Godefroid een wake-up call. “Nieuwe virussen ontstaan door onze manier van leven. Ik besef mij dat we onze footprint kleiner moeten maken. Dat zou eigenlijk voor iedereen moeten gelden.” Godefroid hoopt dat door de grote opkomst bij Klimaatmarsen, ertoe leidt dat de wereldleiders die tijdens de grootste klimaattop ter wereld, de COP26, bijeenkwamen ambitieuzer worden met hun klimaatbeleid. “Zij zien ook dat we zo niet kunnen leven.” Als Godefroid het voor het zeggen had zou de CO2-uitstoot drastisch worden verlaagd. Ook zou er meer geld komen voor mensen in Afrika om zich te kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Vergroten overlevingskans

Als Programma Manager ontwikkelt Godefroid gezondheidsprogramma’s die goed zijn voor mens en natuur. “Godefroid: “Amref is een belangrijke actor, omdat wij al meer dan 60 jaar ervaring hebben met gezondheidsprogramma’s op het continent. We werken samen met overheden en gemeenschappen om te komen tot duurzame oplossingen. Zoals waterpunten op zonne-energie die ook tijdens overstromingen heel blijven. We lichten mensen voor over het belang van hygiëne en schoon drinkwater voor de gezondheid én over milieubewust leven. Dit voelt dubbel voor Godefroid omdat Westerse landen veelal de grootverbruikers zijn. “Mensen in Afrika kunnen ook hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld te koken zonder kolen of minder plastic te gebruiken.” Het spanningsveld ligt volgens Godefroid vooral rondom de stijgende geboortegroei in Afrika. “Ik kom uit Burundi en mijn grootouders hadden 12 kinderen waarvan er nog maar vier leven. De andere kinderen zijn allemaal overleden door honger of ziektes die voorkomen hadden kunnen worden, zoals diarree. Tijdens mijn werk denk ik vaak aan hen en hoe zij hebben geleefd. Je wil je niet elke dag zorgen maken of je kinderen het wel overleven.”  

Groot verschil begint klein

Voor een gezond en sterk Afrika is het cruciaal dat meisjes hun school afmaken, zegt hij: “We zien dat goed opgeleide meisjes, minder kinderen krijgen omdat ze een betere baan hebben. Het geeft mij hoop dat Amref het verschil maakt door mensen hierover te onderwijzen.” 

Ook jij kunt het verschil maken volgens Godefroid: “Door de fiets te pakken in plaats van de auto of maandelijks een bedrag te doneren aan Amref. Een betere wereld begint bij jezelf en een groot verschil begint vaak klein.”  

Godefroid, Luc en Amref-collega's tijdens de Klimaatmars

delen
Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu