Water is onze bondgenoot in strijd tegen meisjesbesnijdenis

16 januari 2024

Water, of liever gezegd een gebrek daaraan, vormt aan de ene kant een bedreiging. Als er langdurige droogte heerst in nomadische gebieden, zien we het aantal besnijdenissen namelijk stijgen. Dat komt omdat gezinnen in moeilijke omstandigheden sneller geneigd zijn een dochter uit te huwelijken: er is dan een mond minder te voeden. En een besneden meisje levert een hogere bruidsschat op.

Water als weg naar binnen

Maar water biedt ook kansen. Dat zit zo: ook onze Afrikaanse Amref-collega’s kunnen niet zomaar een dorp binnen stappen en beginnen over besnijdenis. Dat onderwerp ligt gevoelig, en als we willen dat veranderingen blijvend zijn, moeten ze breed worden gedragen. Daarom beginnen we tegenwoordig met het aanleggen van waterpunten, die cruciaal zijn voor een betere gezondheid.

Als er dan eenmaal goed contact is met de gemeenschap, en er een vertrouwensband is ontstaan, brengt een door ons getrainde lokale zorgverlener meisjesbesnijdenis ter sprake. Ze doet dat in gezinnen en op school, en ze praat met stamoudsten én besnijdsters.

Meisjes halen water

De focus ligt daarbij op de grote lichamelijke en mentale problemen die besnijdenissen opleveren. Daarnaast worden mensen geïnformeerd over het alternatieve ritueel, dat Amref samen met vooruitstrevende Masai ontwikkelde. De besnijdenis wordt daarbij vervangen door een driedaagse training over seksualiteit, het lichaam en ieders rechten. Deze wordt beëindigd met een plechtigheid en feest voor het hele dorp. Al ruim 21.000 meisjes deden hieraan mee.

Op die manier maken we schoon water toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen en we dragen bij aan het uitbannen van een schadelijke traditie. Win-win, dus!

Bescherm een meisje

Wereldwijd lopen 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Veel meisjes slaan daardoor op de vlucht. Samen met vrouwenrechtenactivist Nice Leng'ete zorgen we voor een veilige plek waar deze meisjes terecht kunnen. Help jij ons meer meisjes te beschermen? 

Verder lezen

delen
Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu