'Straks kunnen we op eigen kracht verder'

5 juni 2024

We hebben ambitieuze plannen in Kenia: de komende drie jaar willen we in de regio Bungoma de eerstelijns zorg grondig verbeteren. Als project Huduma Msingi (Swahili voor ‘basiszorg’) van de grond komt, hebben 1,7 miljoen mensen eind 2027 toegang tot goede medische bijstand. Bijzonder element, vertelt regionaal zorgminister Andrew Wekesa Wamalwa tijdens een bezoek aan Nederland, is dat Amref een deel van de plannen uitvoert, maar zijn overheid ‘in the lead’ is.

Daarmee zetten we een stap in het waarmaken van onze ambitie om Afrikaanse oplossingen te bieden voor Afrikaanse problemen: we overleggen niet alleen nauw met overheden en gemeenschappen, maar laten hen leidend zijn.

In het geval van Huduma Msingi stelde het regionale ministerie van gezondheid vast wat de voornaamste prioriteiten in de zorg zijn. Als we straks tot implementatie overgaan, heeft de overheid de rol van opdrachtgever en Amref die van uitvoerder. Omdat een haalbaarheidsstudie liet zien dat de overheid een budget kan vrijmaken voor ongeveer 30% van de totale kosten, wordt er nog een donor gezocht. Ook zoeken we impactinvesteerders: zij maken het benodigde werkkapitaal beschikbaar, en worden terugbetaald uit de resultaat betalingen.

Zorg voor continuïteit

"Ik heb de mensen uit mijn regio beloofd om de zorg te verbeteren, en ik ben van plan dat na te komen”, zegt Andrew Wekesa Wamalwa. “Ik geloof voor de volle honderd procent in dit project, vooral omdat we goed hebben bedacht hoe we zorgen voor continuïteit. Want daar zit vaak de crux: hoe hou je je verworvenheden in stand als de steun stopt, als de donor vertrekt?”

Op bezoek bij het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven

De delegatie uit Bungoma doet inspiratie op bij het Catherina Ziekenhuis Eindhoven. Regionaal zorgminister Andrew Wekesa Wamalwa staat links op de foto.  

Het model dat we bij Huduma Msingi gaan gebruiken, is even simpel als ingenieus. De impactinvesteerder zorgt voor de kapitaalinjectie waarmee Amref zorgfaciliteiten inricht en personeel opleidt. De regionale overheid en een donor, die we overigens nog moeten vinden, betalen vervolgens jaarlijks voor de resultaten, zodra die bekend zijn.

Zorgverzekering

“Daarbij zetten we vooral in op het bestrijden van niet-overdraagbare aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk”, zegt Wekesa Wamalwa. Want zo kunnen we veel ziektes en complicaties voorkomen. Het aantal tienerzwangerschappen is bij ons bovendien erg hoog. Elk gezondheidscentrum krijg daarom een afdeling voor jongeren.”

Werkende inwoners gaan bovendien verplicht een inkomensafhankelijk bedrag betalen voor een zorgverzekering. Voor de armste groep betaalt de overheid de premie. “Op die manier betalen mensen die het iets breder hebben meer, en laten we niemand achter.”

In Nederland doet Wekesa Wamalwa, op uitnodiging van Amref, samen met twee collega’s van zijn ministerie inspiratie op voor het verbeteren van de basiszorg. Bij onder meer het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en ZorgDomein bestudeerden ze ons systeem van datamanagement, doorverwijzingen en financiering. Ook onderzochten ze mogelijkheden op het gebied van medische apparatuur bij Philips en Delft Imaging Systems, en raakten ze hevig geïnspireerd door de efficiëntie van bloedbank Sanquin.

“Het is nog even spannend”, zegt Wekesa Wamalwa. “Maar ik heb goede hoop. Als het lukt het benodigde startgeld bij elkaar te krijgen, kan dit project veel levens verbeteren. We hebben nog een duwtje nodig, maar daarna zullen we op eigen kracht verder kunnen.”

Maak zorg toegankelijk voor iedereen

Amref strijdt in Afrika voor goede zorg die voor iedereen beschikbaar is. Doneer nu en draag bij aan goede zorg voor iedereen!

delen
Maandelijks verhalen uit Afrika ontvangen in je mailbox?
Doneer nu